Cijepljenje protiv gripe počinje 7. studenoga

Cijepljenje protiv gripe počinje 7. studenoga

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj počinje u srijedu, 7. studenoga, a za ovu sezonu osigurano je 320.000 doza trovalentnog cjepiva, najavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Gripa je akutna zarazna bolest uzrokovana jednim od virusa influence. U kliničkoj su slici izraženi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima (tzv. algični sindrom) te kašalj uz izrazito visoku temperaturu (39 do 40 0C). Bolest obično nastupa naglo. Kašalj često može biti težak i dugotrajan, dok se drugi simptomi obično povlače kroz 2 do 7 dana. Moguć je razvoj komplikacija, osobito u starijih osoba te osoba iscrpljenih drugim bolestima (kronični bolesnici). Najbolji način za prevenciju gripe je cijepljenje.

Ovosezonsko cjepivo, koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina, u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a, te sadrži dva podtipa virusa gripe A (H1N1 i H3N2) i jedan tip virusa gripe B. Količina cjepiva procijenjena je na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni. Djelotvornost cjepiva je različita od sezone do sezone, a ovisi, između ostaloga, o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 %, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, u nekim sezonama i vrlo (20 % – 30 %). Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20 % je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

U HZJZ-u stoga ističu da je cijepljenje najbolji način za prevenciju gripe te se ono preporučuje osobama iznad 65 godina, kroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, osobama u kontaktu s kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama. Građani se, kao i ranijih godina, mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

U HZJZ-u (Rockefellerova 7) cijepljenje protiv gripe provodit će se od 9:00 do 15:30 sati svakim radnim danom.

Tijekom prošle sezone gripe prijavljeno je 64.318 slučajeva i 30 smrtnih ishoda gripe zbog komplikacija. Gripa je akutna zarazna bolest uzrokovana jednim od virusa influence, a pojavljuje se u obliku većih ili manjih epidemija, s izraženim brzim širenjem i visokim pobolom.

U Europi se, kao što je i uobičajeno za ovo doba godine, bilježi niska aktivnost virusa gripe odnosno detektirani su pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe kod osoba koje su zatražile liječničku pomoć zbog respiratornih simptoma.

Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni