Cijepljenje protiv gripe početkom studenog

Cijepljenje protiv gripe početkom studenog

Ove je godine naručeno 260.000 doza cjepiva, trideset tisuća manje nego lani a očekuju se tipovi A H1 N1 California, A H3 N2 Texas i B Massachusetts . Cjepivo „Influvac“ je trovalentno, sadrži i antigene pandemijskog soja „svinjske gripe“ A H1 N1 a dobavljeno je od proizvođača Abbot Biologicals

Cijepljenje protiv gripe prema najavama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo počinje s prvim danima studenog. O točnom datumu početka cijepljenja javnost će biti obaviještena putem javnih glasila, poručuju njihovi epidemiolozi. Ove je godine naručeno 260 000 doza cjepiva protiv gripe odnosno trideset tisuća doza manje nego lani. Cjepivo za ovogodišnju sezonu influence je Influvac (proizvođač Abbot Biologicals) a sastav mu je kažu u Zavodu u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove. Za sezonu gripe 2014/2015. predviđeno je trovalentno cjepivo koje antigeno odgovara sojevima tipa A / California/7/2009 H1 N1, A Texas/50/2012 H3 N2 i B / Massachusetts/2/2012. Virusi uobičajene kalendarske gripe koju očekujemo, slični su prošlogodišnjima – A H3 N2 soj koji cirkulira godinama, A H1 N1 prvi se put pojavio 2009. godine te virus B Massachusetts.

„Svinjska gripa“ odnosno pandemijski soj A H1N1, koji je od pojavljivanja 2009. u cirkulaciji svake sezone, nalazi se i u ovogodišnjem cjepivu. Gripa se uobičajeno javlja oko Božića a završava u ožujku odnosno travnju no to će ipak ovisiti o virusu koji bude cirkulirao. U slučaju javljanja pandemijskog soja prvi oboljeli javljaju se izvan karakterističnog razdoblja godine što je bio slučaj u 2009/2010 za vrijeme pandemije influence. U prošlogodišnjoj je epidemiji kažu HZJZ-u oboljelo 11 954 osobe od čega je zabilježen jedan smrtni slučaj. Epidemiolozi ističu kako je cijepljenje prvenstveno namijenjeno osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima zbog povećanog rizika od komplikacija gripe, zdravstvenim djelatnicima a posebice onima koji njeguju bolesnike (za njih je besplatno). Cijepiti se može kod liječnika obiteljske medicine i u Zavodima za javno zdravstvo. Kontraindikacije cijepljenju odnose se na osobe preosjetljive na djelatne tvari i privremenog pobola (viroze i febrilna stanja). Cijepiti se mogu i djeca od šest mjeseci nadalje jer im se do tada imunološki sustav organizma tek stvara. (S. K.)