Cijepljenje protiv gripe još nije počelo

Cijepljenje protiv gripe još nije počelo

Lani je prijavljeno 61.206 oboljelih, a od gripe je umrlo 107 osoba

Iako je sezona prehlada pred vratima a ni gripa nije daleko, cijepljenje protiv nje još nije počelo, kako su netočno objavljivali neki mediji. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je za predstojeću sezonu gripe nabavio četverovalentno cjepivo koje će biti besplatno za kronične bolesnike, starije, medicinsko osoblje.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe je sukladan preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, a ono će biti četverovalentno, pojašnjavaju u Zavodu. To znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe i to tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Ono će sadržavati antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).

No u HZJZ-u ističu kako ne znači da je da je četverovalentno cjepivo „jače“ ili „bolje“, već da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa. Ponajprije onog korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.

U trovalentna cjepiva se dodavao virus tipa B za koji se pretpostavljalo, na temelju njegovog praćenja u svijetu, da će prevladavati u predstojećoj sezoni. U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva se poklapao s virusom koji je dominirao u sezoni gripe, a u nekima se on nije poklapao.

Važno je napomenuti da se čak i u sezonama kada se dominantan cirkulirajući virus gripe tipa B, nije poklapao s onim korištenim za proizvodnju cjepiva, ono je pružalo određenu razinu zaštite od gripe tipa B, zahvaljujući antigenskoj sličnosti (takozvana križna zaštita).

Lani cijepljene 323.303 osobe

Lani su se protiv gripe cijepile ukupno 323.303 osobe koje spadaju u rizične skupine stanovništva (za njih je cjepivo besplatno).

»Procjenjujemo da je cijepljeno 29 % osoba starijih od 65 godina, što je porast cjepnog obuhvata u odnosu na prošlu sezonu kada je cijepljeno njih 23 % iste dobne skupine. To je ipak manje nego prije desetak godina, kada se cijepilo oko 40 % osoba starijih od 65 godina, a ispod cilja Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije koji teže postizanju 75 %-tnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina«, navode u Zavodu.

U HZJZ-u nemaju podatak koliko se osoba komercijalno cijepilo protiv gripe (osobe koje ne pripadaju u rizične skupine), ali o sezoni 2018/2019 podaci su dostupni na stranicama Zavoda. Ukupno je u lanjskoj sezoni prijavljeno 61.206 oboljelih od čega je 107 osoba podleglo bolesti. Oni koji ne pripadaju rizičnim skupinama, a za koje je osigurano besplatno cijepljenje kažu u HZJZ-u , moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. (S. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni