Cijena HZZO-ove police dopunskog zdravstvenog osiguranja bit će jednaka za sve

Cijena HZZO-ove police dopunskog zdravstvenog osiguranja bit će jednaka za sve

Sada su cijene tih polica od 50 do 80 kuna za umirovljenike, a za zaposlene od 80 do 130 kuna na mjesec, ovisno o primanjima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga najavio je povoljnije i tržišno konkurentnije HZZO-ove police dopunskog zdravstvenog osiguranja, s cijenom od 70 kuna na mjesec za sve građane. Cijena police ovisit će o odluci Upravnog vijeća, a prijedlog će biti 70 kuna za sve hrvatske građane, rekao je Varga u Dnevniku Nove TV.

Sada su cijene tih polica od 50 do 80 kuna za umirovljenike, a za zaposlene od 80 do 130 kuna na mjesec, ovisno o primanjima. Ravnatelj HZZO-a istaknuo je da će Zavod novim načinom ugovaranja i smanjivanjem vrijednosti police nastojati zadržati postojeće i privući nove osiguranike.

Državni osiguravatelj, koji ima dva milijuna i 370 tisuća osiguranika, tako nastoji zadržati korisnike kojima se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i dolaskom konkurencije navodno nude jeftinije osiguravateljske usluge.

HTV tako navodi da najveći privatni osiguravatelj na hrvatskom tržištu Croatia osiguranje nudi policu za 75 kuna mjesečno, također za sve kategorije osiguranika, a Poslovni dnevnik izvijestio je i da je dolazak na hrvatsko tržište najavilo 17 stranih osiguravatelja i 12 društava za posredovanje u osiguranju.

Medijske napise o europskim direktivama po kojima HZZO više ne bi mogao ugovarati police dopunskog zdravstvenog osiguranja Varga je danas u HTV-ovoj emisiji “Hrvatska uživo” nazvao “špekulacijama koje su iz tko zna kojih razloga plasirane u medije”. Najavio je da će HZZO dopunsko zdravstveno osiguranja najvjerojatnije staviti u novi pravni oblik, kao samostalan i konkurentan proizvod na tržištu, nevezan uz državni proračun.

Govoreći pak o zdravstvenoj zaštiti studenata, objasnio je kako po novom zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1. srpnja studentima nakon 26 godine života prestaje pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Naime, njih sada obvezno zdravstveno osiguranje mjesečno stoji 357,95 kuna.

Vezano uz reformu primarne zdravstvene zaštite i manjak obiteljskih liječnika u Hrvatskoj, upozorio je da je taj manjak najočitiji u ruralnim sredinama te pozvao liječnike da prihvate posao u tim dijelovima zemlje, gdje, kaže, liječnička plaća nije mala. Međutim, u slučaju potrebe nije isključio ni mogućnost uvoza liječnika u Hrvatsku.  (poslovni.hr / hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni