“Čija se politika sada provodi u Zagrebu: Bandićeva, Josipovićeva, Karamarkova ili…?”

“Čija se politika sada provodi u Zagrebu: Bandićeva, Josipovićeva, Karamarkova ili…?”

HNS-ovac Stojak rekao je kako bi bilo dobro da osim predsjednika Gradske skupštine i ovlaštene zamjenice gradonačelnika i gradski zastupnici dobiju »punu informaciju« o gradonačelniku i ostalim osuminjičenima iz afere »Agram«, kako bi znali hoće li oni doista nadzirati Bandića i njegove suradnike, kako se spekuliralo u medijima

Na samom početku današnje sjednice Gradske skupštine na kojoj je najvažnija točka ona o Gradskom proračunu »teškom« 6,63 milijarde kuna, gradski zastupnik Milivoj Špika (BUZ) zatražio je da se kao prva točka dnevnog reda stavi rasprava oko političkog i pravnog statusa svih uhićenih u sklopu afere »Agram«, a očitovanje o tome zatražio je i Tomislav Stojak (HNS).

»Ovako kao gradski zastupnik ne znam s kime mogu komunicirati, a da to ne izazove negativne posljedice, a ne znamo ni čija se politika trenutno provodi u Gradu Zagrebu – Bandićeva, Josipovićeva, Milanovićeva, Karamarkova ili neka druga. A to moramo znati«, ustvrdio je Špika.

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor na to je odgovorio kako gradonačelnik Milan Bandić ne može prisustvovati sjednicama Gradske skupštine, niti može predlagati točke dnevnoga reda Skupštine.

HNS-ovac Stojak rekao je kako bi bilo dobro da osim predsjednika Gradske skupštine i ovlaštene zamjenice gradonačelnika i gradski zastupnici dobiju »punu informaciju« o gradonačelniku i ostalim osumnjičenima iz afere »Agram«, kako bi znali hoće li oni doista nadzirati Bandića i njegove suradnike, kako se spekuliralo u medijima.

Stojak je istaknuo kako jedinu informaciju na ovu temu dobiva iz medija, iz kojih je saznao da je Županijski sud uputio dopis na adresu Gradske skupštine. Poručio je kako hoće znati kakav je to točno dopis došao i o kakvim se ograničenjima radi.

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) predložio je da se s dnevnog reda skine točka o nagodbi Grada Zagreba s ugostiteljskim obrtom Slastičarnica Centar, odnosno, kako je rekao »trgovačkim društvom koje 10 godina nije platilo niti jedan račun«, a njegova su dugovanja narasla na milijun kuna.

»Ne mogu biti budale oni koji plaćaju poreze«

 Bernardić kaže kako je ova nagodba došla na Skupštinu jer njezin iznos premašuje milijun kuna. »A koliko je tek nagodbi manjih od milijun kuna?«, upitao je. Bernardić smatra kako je ovdje na djelu jedan nedopustiv obrazac ponašanja, prema kojima »jedni mogu sve, a drugi ništa«. »Jedni uredno plaćaju najam, režije i radnike, a drugi ništa«, istaknuo je i dodao kako po nekim procjenama nenaplaćena potraživanja Grada Zagreba iznose oko tri milijarde kuna, odnosno gotovo polovinu gradskog proračuna.

»A to nisu novci Gradske uprave, već novci građana grada Zagreba. Ne mogu jedni biti budale zato što plaćaju porez!«, poručio je Bernardić i zaključio da Zagreb ima najveći prirez, najskuplje režije, ali i – najveći dug.

Većina gradskih zastupnika je međutim izglasala da točka ipak ostane na dnevnom redu. Kod glasovanja o dnevnom redu, Mario Župan (HDZ) upozorio je predsjednika Kosora da je doveo u pitanje legitimnost glasovanja budući da za dvojicu zastupnika još nije potvrđen mandat te je zaključio da od 51 gradskog zastupnika mogu glasovati njih 49. Na pauzi koju je sazvao predsjednik Kosor, Odbor za Statut, Poslovnik i propise donio je zaključak da zastupnik može glasovati i prije formalne prisege. U skupštinskim klupama od danas će sjediti Dominik Etlinger (SDP) i Ante Dodig (Lista Milana Bandića).

Skupština je nastavljena aktualnim satom. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni