Cibona pod istragom DORH-a

Cibona pod istragom DORH-a

Traži se ispitivanje poslovanja košarkaškog čiji je dug narastao na 100 milijuna kuna

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor od Državnog je odvjetništva zatražio da ispita poslovanje Košarkaškog kluba Cibona u posljednjih 10 godina, s obzirom na dug koji se do danas popeo na 100 milijuna kuna. Kosor je na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj skupštini ustvrdio da je taj dug nastao „organizirano“, aludirajući na protuzakonite radnje u Klubu. Predsjednik Cibone Ivica Lovrić (koji je ujedno i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport) na aktualnom satu današnje sjednice Gradske skupštine ja pak najavio svoju ostavku.

Kosor je podsjetio da je Skupština na prošlom zasjedanju 31. svibnja usvojila odluku o sanaciji dugova čime je Ciboni, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića odobrena financijska injekcija od 43 milijuna kuna. Ustvrdio je da se prije tog dana Gradska skupština nije mogla miješati u poslovanje Cibone koja je registrirana kao udruga građana jer bi se onda moglo postaviti pitanje što se Skupština ima miješati u poslovanje jedne udruge. Ali nakon tog datuma, situacija je drugačija: „Sad imamo 43 milijuna razloga da vidimo što će se dalje događati s Cibonom“. Kosor je naglasio kako se tu radi o novu zagrebačkih poreznih obveznika te je napomenuo da će od nadležnog gradskog ureda zatražiti da se Gradskoj skupštini dostave sve bilance, kako bi se mogao utvrditi stvarni dug kluba.

Govoreći o nagodbi kojom će se dugovanja Cibone prema Gradu odnosno njihov dio namiriti iz Ciboninih nekretnina, ocijenio je dobrom jer je to bio jedini način da se namiri barem dio potraživanja s obzirom da Klub nema sponzore niti dobiva značajne iznose od prodaje ulaznica.

Zatražio je se javnosti transparentno predoči tko su članovi Uprave Cibone i način na koji se bira Skupština udruge koja broji samo tri člana. Dodao je da su „fantomskoj udruzi“ uplaćeni milijuni kuna, a da se ne zna tko bira upravu niti kako je nastao dug. „Tako se u Ciboni više nećemo igrati!“, poručio je i predložio novi način upravljanja Klubom.

Prema njegovim riječima postoje dvije opcije – jedina je privatizacija Kluba, dok bi po drugoj Cibona formalno pravno mogla ostati registrirana kao udruga, ali bi u tom slučaju sponzori odlučivali o radu Kluba i birali njegovu upravu. Istaknuo je da Cibona neće promijeniti svoje ime, a sponzori će mu moći dodavati svoje, podsjetivši da je Klub već nosio ime „Cibona Vip“. Predsjednik Gradske skupštine izrazio je žaljenje što nekih igrači već 15 mjeseci nisu primili plaće, dok je za dvoje – troje njih sve isplaćeno.

„Neki su imali su ugovore od 500 000 eura po sezoni, a neki nisu primili plaće, a o tome su nažalost šutjeli jer su strahovali od stečaja u kojem neće dobiti ništa“, rekao je Kosor i dodao kako treba izvidjeti je li bilo štetnih ugovora za pojedine igrače. U tom slučaju, ustvrdio je, treba ustanoviti ima li i elemenata za nečiju kaznenu odgovornost. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni