Chrysler krivotvorio rezultate ekoloških testova o ispušnim plinovima

Chrysler krivotvorio rezultate ekoloških testova o ispušnim plinovima

Poznati američko-talijanski automobilski koncern Fiat Chrysler je ovih dana na udaru javnosti zbog prikazivanja krivih rezultata ekoloških testova vezanih uz ispušne plinove koje stvaraju njihova vozila.

Američka savezna agencija za okoliš (EPA) optužila je Fiat Chrysler da je u svojim kamionetima i Jeep Cherokeejima, proizvedenima u periodu od 2014. do 2016. godine ugradio program koji prikazuje lažne rezultate ekoloških testiranja te da ih prezentira kao ekološki prihvatljive.

Riječ je o preko sto tisuća dizelaša koji su proizveli daleko više ispušenih plinova nego što je to ugrađeni program prikazao.

“Ovo je povreda zakona koja može opasno povećati onečišćenost zraka koji udišemo”, rekla je Cynthia Giles, čelnica Američke savezne agencije za okoliš.

Naime, vozila su ispuštala u atmosferu dušikov oksid u nedopuštenim količinama, a dobro je poznato da on prouzročuje probleme s disanjem.

Ne tako davno, 2015. godine slično se desilo u njemačkoj tvornici Volkswagen. U Vollkswagenu su ugrađivali softver koji je prikazivao znatno manju količinu ispušnih plinova od one stvarne koju su proizvodili njihovi automobili. Na kraju je Vollkswagen priznao da su varali s ekološkim testovima. Priznanje iz poznate njemačke automobilske tvrtke je stiglo nakon što su na američkom kontinentu prodali skoro pola milijuna spornih dizelaša. (Zg-magazin)