Chevrolet Bolt približava budućnost dijeljenja automobila

Chevrolet Bolt približava budućnost dijeljenja automobila

Foto: Direktorica GM-a Mary Barra pored prototipa »chevrolet bolta«

Na »boltu« je tako suvišno tražiti retrovizor, koji je GM zamijenio sa stražnjom kamerom, automobil ima ravni pod, a tu su i samobrtveće gume Michelin, tako da se Lyftovi vozači (a drugi) nećete morati zaustavljati zbog probušene gume

General Motors nedavno je predstavio prototip proizvodnje verzije električnog automobila »chevrolet bolt«, kojim namjerava doprinijeti popularizaciji dijeljenja automobila. Prototip je predstavljen na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, a vozilo je predstavila šefica GM-a Mary Barra.

Prema najavama, automobil čija bi cijena u SAD-u trebala biti manja od 30.000 dolara (s vladinim popustom na »zelena« vozila) počet će se proizvoditi krajem godine, a s jednim će punjenjem baterija imati domet od 321 km.

To je iskorak u odnosu na mnoga dosadašnja rješenja i električne automobile koji su mogli prevaliti upola manje. No treba napomenuti da je »bolta« osmišljena tako da ga se mogu koristiti servisi za dijeljenje automobila kao što su Lyft, koji je konkurent Uberu i u kojega je američki proizvođač automobila nedavno uložio 500 milijuna dolara.

GM ne samo da ulaže ogroman novac u Lyft, već također planira formirati flote automobila koje će biti dostupne u odabranim gradovima za vozače koji ih žele koristiti kao Lyft taksije.

Pam Fletcher, glavna inženjerka za GM-elektrificirana vozila programe kaže kako su htjeli stvoriti automobil koji nije osmišljen samo za danas već i za budućnost.

Na »boltu« je tako suvišno tražiti retrovizor, koji je GM zamijenio sa stražnjom kamerom, automobil ima ravni pod budući da su baterija i prijenos smješteni na samom dnu automobila. Tu su i samobrtveće gume Michelin, tako da se Lyftovi vozači (a drugi) nećete morati zaustavljati zbog probušene gume.

Više detalja o vozilu tek treba izaći, ali napomenimo da ga u Chevroletu i dalje razrađuju. (Yahoo Autos / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni