Čez korizmu do Vuzma

Čez korizmu do Vuzma

Večeras, 22. ožujka u Etnografskom muzeju u Zagrebu, s početkom u 18 sati održat će se predavanje Vere Grgac pod nazivom Čez korizmu do Vuzma.

Svi zainteresirani, ljubitelji tradicije i tradicijskih običaja, mogu večeras besplatno poslušati ponešto o korizmenim i uskrsnim običajima iz bistranskog kraja ima za reći Vera Grgac, poznata pjesnikinja, kolekcionarka i kroničarka bistranskih zbivanja.

Možda najbolja najava za večerašnje predavanje su autoričine riječi:

»Rodila sam se na Sv. Veroniku v Zagrebu. Prvu školu sam zbavila na Bistre, a srejdnu i višu v Zagrebu de dielam v Medicinske škuole.
Živim na obitelskem imajnu v Novake Bistrajnske. Članica sam Udruge vinogradara, podrumara i ljubitelja dobrog vina ‘Sveti Nikola Bistra’, Matice hrvatske, Kajkaviane i dr., a družim se i z drugemi bistrajnskemi udrugami, iste tak i z udrugami f Hrvackem zagorju tere takaj čuvaju rieč domaču, a ot 2007. leta i spisavam za razne časopise.
F Križevce sam 2010. leta dobila prvu nagradu ‘Stjepan Kranjčić’ za poutopis, a 2015. leta v Humu na Sutli književnu nagradu ‘Rikard Jorgovanić’.
Leta 2007. Općina Bistra mi je dodielila zafalnicu ‘za dugogodišnje aktivno učešće u radu bistranskih udruga i doprinos očuvanju etnoloških i ekoloških vrijednosti bistranskog kraja’. A 2011. povelju za ‘izvanredne zasluge i doprinos promicanju bistranske riječi, običaja i tradicijske kulture’«.
(zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni