Četvrti “Maksimirski Minus Zwei cener” okupio petstotinjak trkača

Četvrti “Maksimirski Minus Zwei cener” okupio petstotinjak trkača

Svi zainteresirani mogli su zatražiti liječničke savjete o uravnoteženoj prehrani, na radost onih najmlađih organiziran je i besplatan posjet zagrebačkom zoološkom vrtu

Sunčana subota, ujedno i Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, privukao je velik broj zaljubljenika u trčanje, zdrav način života i boravak u prirodi svih generacija u jedan od najljepših zagrebačkih parkova. Naime, održan je četvrti „Maksimirski Minus Zwei cener“ pod sloganom: „Zdravlje za sve“, što je ujedno i slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja.

Ovaj jedinstveni, rekreativno-edukativni događaj, iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljudi koji su prepoznali važnost fizičke aktivnosti za svoje zdravlje. Također, uz trčanje i brigu o zdravlju, ugodno druženje na svježem zraku maksimirskog parka jedan je od benefita ove utrke.

„Donijeti odluku o zdravom i aktivnom načinu života je lako, no to je tek prvi korak. Događanja poput današnjeg idealan su primjer da naše zdravlje prvenstveno ovisi o nama, našim postupcima i odlukama. Stoga, svaki korak koji smo danas napravili trčeći prirodom, korak je prema zdravijoj i bezbrižnijoj budućnosti, što je ujedno i primarni cilj ove utrke“, istaknula je doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar.

U sklopu događanja, osim utrka za odrasle, organizirane su i dječje utrke, s ciljem usvajanja zdravih životnih navika već od najmlađe dobi. Također, posjetitelji su imali priliku izmjeriti razinu šećera u krvi i provjeriti krvni tlak, a dijelili su se i edukativni materijali. Svi zainteresirani mogli su zatražiti liječničke savjete o uravnoteženoj prehrani, na radost onih najmlađih organiziran je i besplatan posjet zagrebačkom zoološkom vrtu.

Start četvrte maksimirske utrke startnim pucnjem označila je izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, Andrea Pintar, a pobjednicima glavne kros utrke od osam kilometara pehare je uručila prim. mr. sc Branislava Resanović, dr. med., voditeljica Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Pobjednike utrke građana od dva kilometra medaljom je nagradila ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med.

„Ovom utrkom želimo naše sugrađane probuditi iz svojevrsnog zimskog sna, u kojeg smo, prema posljednjim javnozdravstvenim podacima, utonuli predugo. Trčanje je sjajan primjer jednostavne, učinkovite i iznimno korisne aktivnosti, kojom uz malo volje dobivamo neizmjerno puno. To je ujedno i poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja – Zdravlje za sve. Uz boravak u prirodi, pravilnu prehranu i pravovremenu provjeru pokazatelja zdravstvenog stanja, fizička aktivnost je osnovni preduvjet fizičkog, a i psihičkog zdravlja“, rekla je prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med.

Ovu jedinstvenu utrku organizirao je Atletski klub Maksimir u suradnji s Domom zdravlja Zagreb – Centar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske skupštine Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Veleučilišta Velika Gorica, Parka prirode Maksimir, Gradske četvrti Maksimir, ZOO Zagreb, Jadran galenskog laboratorija, Mlinotesta i Karle – Žitoproizvod. (zg-magazin)