Četvrti E?! – Okolišni filmski festival u Kinu Tuškanac

Četvrti E?! – Okolišni filmski festival u Kinu Tuškanac

Četvrti E?! – Okolišni filmski festival održava se od 21. do 23. travnja u Kinu Tuškanac (Tuškanac 1), a ulaz na sve filmove, radionice i rasprave je besplatan.

Aktivistička grupa Zelene akcije već četvrtu godinu za redom priprema trodnevno druženje uz bogat filmski program. E?! – Okolišni filmski festival svoje prvo izdanje doživio je 2014. godine te se od tad stvarao uz želju da postane mjesto okupljanja raznolike publike koja želi upoznati ili proširiti znanje o najrazličitijim društvenim i okolišnim temama kroz formu filma. Ove godine se festival dešava i u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje (22. 4.).

Film je medij koji odlično približava probleme i priče pogođenih zajednica te omogućuje dublje razumijevanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema te njihovih rješenja. Upravo su ti problemi i rješenja ono što nas povezuje i s najudaljenijim svjetskim zajednicama, ljudima i kontekstima koji svojim svakodnevnim naporima podižu svijest o negativnim okolišnim utjecajima trenutnog ekonomskog i društvenog sistema, aktivno radeći na stvaranju boljeg društva.

Od zdravstvenih problema ljudi u malom selu u Kolumbiji koje se nalazi pokraj najvećeg iskopa ugljena na svijetu, do organiziranih aktivista i aktivistkinja koji rade na stvaranju aktivnih gradskih zajednica koje preuzimaju kontrolu u svoje ruke pa sve do velikih prosvjeda protiv zagađivača i vlasti koje im daju slobodne ruke, filmovi na festivalu razotkrivaju nam one obrasce ponašanja koji rezultiraju negativnim posljedicama po okoliš i ljude. U isto vrijeme, povezuju ih s problemima u sustavu koji potiče takvo ponašanje (ekonomski i politički sustavi, odnosi moći, itd.) te pozivaju na aktiviranje prema otporu takvom načinu života, nudeći pritom primjere bolje društvene organizacije.

Ovogodišnji filmski program uključuje 12 filmova i niz popratnih radionica i rasprava o raznim temama, dok po prvi put na festivalu prikazujemo i igrane filmove. Na festivalu će se prikazati i dalje vrlo aktualan hit-film o Ivici Todoriću i Agrokoru „Gazda“, koji je s obzirom na najnovija zbivanja postao još relevantniji.

Usto, izdvajamo da je u petak 21. 4. u 19 h kulminacija književnog natječaja „klimatska fikcija“ koji su zajedno provele Zelena akcija i Booksa te u sklopu kojeg je tiskana knjiga klimatskih priča i poezije „Homo Climaticum“, gdje će publika glasati o najboljem radu.

Osim toga, u subotu 22. 4., na sam Dan planeta Zemlje u 18:30 održat će se tribina „Mrvice s kuhinjskog stola“, koja će se baviti temom bacanja hrane i prehrambenog otpada, a čemu će u 18:00 prethoditi besplatna veganska večera od reciklirane hrane koju će sa sudionicima_ama radionice pripremiti kolektiv Hrana, a ne oružje Zagreb. U nedjelju u 18:30 počinje blok o flaširanoj vodi, dok je u 18:50 tribina „Molim vas samo čašu vode“, koja će se baviti problematikom komercijalne prodaje flaširane vode te dostupnosti vode na javnim mjestima, npr. preko javnih česmi.

Cjeloviti program možete naći na našim internetskim stranicama: http://bit.ly/efest2017 (zg-m)