Četvrta oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” za meso peradi

Četvrta oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” za meso peradi

(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi. Ona će biti potvrda potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Ovaj, sada već četvrti po redu Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Naglasak sustava je na označavanju proizvoda temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Kako bi koristio oznaku, proizvođač mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (meso peradi) sa Specifikacijom „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Prvi Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za voće podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške.

Zatim je uslijedio Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja koji je podnijela Udruga za znanost o peradi te se od veljače mogu kupiti konzumna jaja označena ovim znakom.

Treći Zahtjev podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara podnijela zahtjev za priznavanje, a na tržištu se već mogu kupiti rajčice, luk, raštika i krumpir koji su označeni ovim znakom.

Popis certificiranih proizvođača u sustavu možete pronaći na poveznici. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni