Četiri događanja za “Dan otvorenog grada”

Četiri događanja za “Dan otvorenog grada”

Četiri lokacije, šest zborova, četrnaest glumaca i ljudi otvorenog srca, za »Dan otvorenog grada«

(Foto: Pixabay)

»Dan otvorenog grada«, naziv je manifestacije koja će biti održana u subotu, 29. listopada na četiri lokacije u središtu Zagreba.

Donedavna intendantica u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu Dubravka Vrgoč i istaknuti redatelji Anica Tomić i Ivica Buljan idejni su nositelji projekta koji bi se sezonama širio i uključivao mnogo više akcija i sudionika. Prvo izdanje zamišljeno je kao posveta Zagrebu koji je dom, ne samo onima koji su u njemu rođeni, nego i svima koje je životni put doveo u grad podno Medvednice. Onima kojima je on tranzit u bolje sutra, ali i turistima zatečenim u uzbudljivoj avanturi otkrivanja našega grada.

Program je osmišljen po uzori na hvaljeni projekt “Dan otvorenog Trga”, koji je još 2014. godine ustanovio princip otvorenog teatra.

Prva »postaja« – Tomislavac

Prvo događanje pod nazivom “Zajedništvo” očekuje nas u 12 sati, a mjesto radnje je Trg kralja Tomislava. Ideja proizlazi iz činjenice da je Trg kralja Tomislava u recentnoj povijesti mjesto održavanja raznih skupova koji povezuju ljude u progresivnoj ideji zajedništva i bolje budućnosti. Istovremeno je postao prostor u kojem se imigranti iz cijelog svijeta skupljaju i na njegovim travnjacima čekaju tranzite za neku bolju budućnost.

Prostor je to različitih identiteta, sudbina i priča, a samo događanje simbolički je izričaj onoga što nam budućnost nosi. Pozivaju se građani Zagreba, turisti, imigranti ili slučajni prolaznici da uhvativši se za ruke “iscrtaju” liniju zajedništva preko cijelog Trga, jer u ovim teškim vremenima samo zajedno svijet možemo učiniti boljim.

Nastup zbora na Trgu bana Jelačića

Odmah potom, u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića očekuje nas veliki zbor. Sastavljen je od zborova HOKUD Sloboda, Glazbenog kluba Lisinski, MPZ Cossetto, KUD Nikola Tesla, MPZŽOZ Lira i KUD Žumberčani, pod ravnanjem dirigentice Hede Gospodnetić i uz pratnju korepetitora Dore Remenar i Sebastiana Jurića.

Koncept događanja nazvanog “Oda mladosti” temelji se na izvedbama popularnih pjesama, kao i pjesama posvećenih Zagrebu. Prolaznici se pozivaju pridružiti zajedničkoj zborskoj pjesmi. Dokazano je da pjevanje u grupi može umanjiti opću anksioznost, učiniti nas ugodnijima u društvenim situacijama i donijeti osjećaj postignuća, zato nam se svakako pridružite, jer jedino ljepše od pjevanja je pjevati s drugima.

Program Zagreb tak imam te rad

“Zagreb tak imam te rad” treća je postaja na putu “Dana otvorenog grada”. U novoj pješačkoj zoni na Staroj Vlaškoj, od 14 sati građanima će glumice, Barbara Nola i Dijana Vidušin čitati priče o starom Zagrebu (“Zagrebulje” Augusta Šenoe, Milčecovi “Pozdravi iz Zagreba”, “Priče iz starog Zagreba” Krešimira Kovačića…).

Za glazbena intermezza između čitanja i razgovora s građanima zadužen je glumac i glazbenik Ivan Colarić. Osim interakcije izvođača s publikom, građani se pozivaju donijeti predmet koji ih asocira na Zagreb, od običnih predmeta do intimnih memorabilija koje ih vežu za grad. Svi ti doneseni materijali će se ugraditi u instalaciju kao posvetu građana svom gradu.

Recitiranje poezije

“Začarana šuma”, zadnje događanje u sklopu “Dana otvorenog grada”, održat će se u Park šumi Tuškanac s početkom u 15 sati. Riječ je o scenskim događanjima koja podrazumijevaju prizore smještene/skrivene u šumi. Posjetitelji šetaju Park šumom Tuškanac i tragaju za izvođačima koji su skriveni na određenim lokacijama u malim grupama.

Mjesto sastajanja je drveni paviljon u Parku Vladimira Nazora, a skriveni u šumi očekuju nas poznati glumci i glumice: Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Marko Cindrić, Barbara Prpić, Barbara Vicković, Lovro Rimac, Ivan Jurković, Damian Humski, Lara Nekić, Filip Lugarić i Lorenzo Raušević. Recitirat će poeziju, dijelove iz slavnih dramskih tekstova, onih Shakespearea, Molièra, Annie Ernaux ili Edgar Allan Poa, a izvodit će i neke improvizirane situacije iz svakodnevnog života.

Manifestacija se održava u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni