Četiri brončane medalje na Geografskoj olimpijadi

Četiri brončane medalje na Geografskoj olimpijadi

Na netom završenoj 13. geografskoj olimpijadi održanoj u Beijingu (NR Kina) od 16. do 22. kolovoza naši su učenici Luka Banović (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Petar Suman (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Juraj Vladika (5. gimnazija, Zagreb) i David Zima (Isusovačka klasična gimnazija, Osijek) osvojili brončane medalje. U konkurenciji učenika iz 45 država, hrvatski učenici su postigli izvrsne rezultate na natjecanju koje uključuje pismeni ispit, terenski ispit i multimedijalni ispit koji se pišu u rasponu od čak četiri dana.

Učenici su pokazali znanje, požrtvovnost, marljivost, disciplinu, vedar duh i prijateljstvo u odnosima s mladima iz čitavog svijeta i vraćaju se u Zagreb u nedjelju 28. kolovoza.

Hrvatski tim na Geografskim olimpijadama sudjeluje od 2010. godine, te je na svim dosadašnjim natjecanjima osvojio ukupno 19 medalja od mogućih 24, tako su naši mladi geografi među najboljima na svijetu. U svijetu znanje koje geografi posjeduju najviše primjene pronalazi u prostornom planiranju, pa tako u Hrvatskoj na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu postoji i čitav smjer posvećen prostornom planiranju i regionalnom razvoju. Međutim, već nakon stjecanja diplome naši geografi susreću se sa situacijom da zahvaljujući zakonskim ili administrativnim preprekama najčešće ne mogu konkurirati niti za radna mjesta u Ministarstvima prostornog planiranja ili regionalnog razvoja.

Valja spomenuti da su u pripremama naših olimpijaca sudjelovali djelatnici Geografskog odjeka PMF-a i članovi upravnog odbora Hrvatskoga geografskoga društva doc. dr. sc. Mladen Maradin, dr. sc. Ivan Šulc, dr. sc. Ivan Čanjevac i doc. dr. sc. Ružica Vuk. Tim su vodili doc. dr. sc. Dubravka Spevec i dr. sc. Marin Cvitanović.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni