CETA je omogućila 100-postotni porast hrvatskog izvoza u Kanadu

CETA je omogućila 100-postotni porast hrvatskog izvoza u Kanadu

“Sporazumom su ukinute carine za najznačajnije izvozne hrvatske proizvode, među kojima prednjači farmaceutska industrija, električni pogonski strojevi, aluminij, namještaj tekstil te za kvalitetne prehrambene proizvode, a tu se radi i o transferu stručnjaka, pristupu javnim natječajima“, kaže Luka Burilović

U organizaciji Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj i Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN) u utorak je u zagrebačkom hotelu Sheraton obilježena prva godišnjica provedbe Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između EU-a i Kanade, a time i Hrvatske. Ovaj sporazum EU poduzećima nudi nove prilike za izvoz u Kanadu čija je ključna prednost ušteda za poduzetnike od gotovo 600 milijuna carinskih troškova. Također, Sporazumom su ukinite carine za 99,6 posto europskih i 99,4 posto kanadskih tarifnih linija.

Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk podsjetio je kako je Hrvatska je bila treća zemlja EU članica koja je ratificirala povijesni trgovinski sporazum između Kanade i EU-a, što otvara velike mogućnosti za izvoznike, poduzetnike i inovatore u Kanadi i Hrvatskoj. Dodao je kako su rezultati tog sporazuma vidljivi u obostranom porastu trgovine i rastućim interesom investitora. „CETA omogućuje bescarinski pristup međusobnim tržištima u gotovo svim sektorima te na mnogo drugih načina olakšava trgovinu između Kanade i Europske unije“, istaknuo je veleposlanik.

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Georff Regan koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj rekao je da Kanada cijeni bliske, prijateljske i važne odnose s Europskom unijom te napomenuo je da Kanada želi povećati svoju trgovinu i ulaganja s EU zemljama, uključujući Hrvatsku, a CETA je važan alat u postizanju tog rezultata.

CETA-u zagovara i podupire Kanadsko- hrvatska poslovna mreža (CCBN). „Sigurni smo da će se već bliski odnos između Kanade i Hrvatske u budućnosti samo dodatno poboljšati jer sporazum CETA objema zemljama pruža nove mogućnosti za promicanje i povećanje trgovine i gospodarskog razvoja“, poručio je predsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže Josip Bašić.

Voditelj Predstavništva EU komisije u Hrvatskoj Branko Baričević je rekao kako je CETA europskim poduzećima omogućila dosad najbolji pristup ponuđen poduzećima izvan Kanade za sudjelovanje u kanadskoj javnoj nabavi, ne samo na saveznoj razini, nego i na razini provincija i općina.

„Po mnogočemu CETA je jedan od najnaprednijih trgovinskih sporazuma. Sadržava neke od najstrožih obveza ikad uključenih u trgovinski sporazum za promicanje radnih prava, zaštite okoliša i održivog razvoja“, rekao je Baričević. Osim što su ukinute gotovo sve carine, Sporazumom je ostvaren doprinos poboljšanju poslovne klime između EU-a i Kanade te osigurana željena pravna sigurnost za EU poduzeća orijentirana na izvoz.

„Još je prerano za donošenje konačnih zaključaka, no prvi trgovinski rezultati su korak u dobrom smjeru. Prema dostupnim statističkim podacima izvoz se na razini EU-a povećao se za 9 posto, a na razini Hrvatske i znatno više. Brojke su ohrabrujuće i u sektoru izvoza poljoprivrednih proizvoda, jer su mnogi prepoznali CETA-u kao novu priliku“, poručio je Baričević.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović je rekao kako je hrvatski izvoz u Kanadu udvostručen.

„U devet mjeseci prošle godine zabilježen je rast izvoza u Kanadu za 100 posto, gotovo 80 milijuna dolara i uvoz iz Kanade u Hrvatsku bilježi dobre rezultate, a postoje i veće mogućnosti. Sporazumom CETA su ukinute carine za najznačajnije izvozne hrvatske proizvode, među kojima prednjači farmaceutska industrija, lijekovi, električni pogonski strojevi, aluminij, namještaj tekstil te za kvalitetne prehrambene proizvode, a tu se radi i o transferu stručnjaka, pristupu javnim natječajima“, kaže Burilović. Dodao je kako u prošloj godini Hrvatsku je posjetilo i 25 posto više kanadskih turista.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković smatra kako velika zasluga za uzlet odnosa između Kanade i Hrvatske pripada i Hrvatima u Kanadi koji su se u toj zemlji dobro snašli i uživaju velik ugled.

Ivana Vranješ