Cestogradnja budućnosti: Prometnice od plastike

Cestogradnja budućnosti: Prometnice od plastike

Prema riječima izumitelja PlasticRoad-a prvi prototip plastične ceste bit će dovršen do kraja 2017. godine

VolkerWessels (podružnica tvrtke KWS), Wavin i Total najavili su sporazum prema kojem će zajednički raditi na razvoju jedinstvenog koncepta za izgradnju plastične ceste kao održive alternative tradicionalnim asfaltnim cestama. Koncept je nazvan PlasticRoad. Koncept predstavljen 2015. predviđa izradu modula od otpadne plastike koji će imati šuplju unutrašnjost kroz koju se mogu provlačiti kabeli i plastične cijevi, a omogućavaju i otjecanje suvišne vode s površine.

Montažne jedinice će biti jednostavne za prijevoz, sastavljanje i održavanje, a njihova manja težina umanjit će slijeganje tla na koje se postavljaju. Cilj projekta je stvoriti ceste s manjim ekološkim tragom u odnosu na klasičnu cestogradnju. Nakon što elementi dostignu kraj svog životnog vijeka mogu se ponovno reciklirati, čime se potpomaže kružno gospodarstvo i čuva okoliš.

plasticroad-2Anne Koudstaal i Simon Jorritsma, izumitelji PlasticRoad-a, izjavili su kako zahvaljujući suradnji s Wavinom i Totalom raspolažu s ogromnom bazom znanja, iskustva i resursa, pa mogu poduzeti i konkretne korake u razvoju PlasticRoada. Prema njihovim riječima prvi prototip bit će dovršen do kraja 2017. godine.

Direktor KWS-a, Rolf Mars kaže da njihova tvrtka, kao i Wavin i Total imaju puno povjerenje u buduću PlasticRoad konstrukciju.

Jan Willem Viets, direktor Wavina za Nizozemsku pojasnio je da se ovaj koncept uklapa u Wavinovu strategiju pružanja inovativnih plastičnih rješenja za građevinsku industriju. »Ovo je velika prilika za razvoj novog načina gradnje cesta«, ustvrdio je.

Xavier Bontemps, viši potpredsjednik Totalove poslovne jedinice za polimere izjavio je: »Oduševljeni smo što ćemo raditi na ovom obećavajućem projektu i podijeliti svoju stručnost iz područja polimera i procesa recikliranja. Sporazum je usklađen s našim opredjeljenjem za korištenje obnovljivih i recikliranih izvora i smanjenjem emisije stakleničkih plinova za tržišta na kojima djelujemo«. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni