Čestitke u povodu pravoslavnog Božića

Čestitke u povodu pravoslavnog Božića

»O Božiću nam je zasjalo svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka. Obasjani tim svjetlom, pozvani smo kao Kristovi vjernici svjedočiti Božju ljubav i milosrđe, jer Utjelovljena Riječ Božja utjelovljeno je Božje milosrđe. Zato kršćanstvo nije samo ideja, nego konkretnost«, stoji u čestitki kardinala Bozanića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u ponedjeljak božićnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U čestitki ističe: »Primio sam Vašu čestitku, koju ste uputili meni i povjerenim mi katoličkim vjernicima, prigodom Božića i novogodišnjih blagdana, na kojoj Vam srdačno zahvaljujem. O Božiću nam je zasjalo svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka. Obasjani tim svjetlom, pozvani smo kao Kristovi vjernici svjedočiti Božju ljubav i milosrđe, jer Utjelovljena Riječ Božja utjelovljeno je Božje milosrđe. Zato kršćanstvo nije samo ideja, nego konkretnost u kojoj je prisutan Emanuel – Bog s nama. U njegovu je imenu sigurnost Božje blizine i istina da se milosrđe živi u susretu s ljudima. Neka nas Božje milosrđe uvede u istinu, koja liječi i oslobađa«.

Kardinal Bozanić zaželio je sretan Božić i blagoslovljenu novu 2016. godinu patrijarhu Irineju te episkopima, svećenstvu, monaštvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne Crkve.

»Povezan s Vama zajedništvom iste vjere, iskreno Vas u Kristu pozdravljam s izrazima osobitog poštovanja«, poručuje Bozanić.

Zagrebački nadbiskup čestitao je i pravoslavnom metropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću, kojem se također zahvalio na božićnoj i novogodišnjoj čestitki.

»I ja Vama od srca čestitam svete blagdane Isusova Rođenja. Želim Vam sretan Božić i blagoslovljenu novu 2016. godinu! Otajstvo Božića poziva nas da trajno čeznemo za susretom s Bogom i da ne zaboravimo da smo ljubljeni. Ono nas uči da se, crpeći snagu iz iskustva Božje blizine i nježnosti, otvaramo ljubavi i milosrđu prema bližnjima. Neka nam božićna poruka mira donese blagost srca, kako bismo se radosni pridružili pjesmi anđela: ‘Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim’ (Lk 2,14). Povezan s Vama zajedništvom iste vjere, iskreno Vas u Kristu pozdravljam s izrazima osobitog poštovanja«, navodi se u poruci Josipa Bozanića.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svoju je čestitku u povodu pravoslavnog Božića uputio mitropolitu porfiriju Periću, arhijerejskom namjesniku zagrebačkom protonamjesniku Dušanu Spasojeviću i arhijerejskom namjesniku zagrebačkom Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj protojereju Kirku Velinskom te svim vjernicima pravoslavne ispovijesti.

U gradeonačelnikovoj čestitki, između ostalog, stoji: »Mir Božji – Hristos se rodi! Vrijeme Božića je vrijeme radosti, nade i optimizma i onda kad smo suočeni s krizom, kad smo kao društvo i zajednica u potrazi za rješenjima i odgovorima na nove izazove. Takve situacije od nas traže još više rada, upornosti, zajedništva i razumijevanja, još veći trud u promicanju istinskih ljudskih vrijednosti, još veću solidarnost s bližnjima, osobito sa slabijima i još odlučniju opredijeljenost za stvaranje demokratskoga i tolerantnog ozračja u kojem povjerenje, pravednost i jednakost nisu puke fraze«.

U tom duhu gradonačelnik Bandić je crkvenim velikodostojnicima i pravoslavnim vjernicima zaželio čestit Božić i uspješnu novu 2016. godinu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni