Čestitke u povodu Dana žena

Čestitke u povodu Dana žena

„Ovo dan kada se samo podsjećamo da je naša obaveza djelovati svih 365 dana u godini, u svim segmentima društva, svakodnevno se zalažući za istinsku ravnopravnost žena u društvu“

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine uputili su čestitke u povodu Međunarodnog dana žena, koji se svake godine obilježava na 8. ožujka.

„Drage dame, drage Zagrepčanke, od srca vam čestitam Međunarodni dan žena koji nas uvijek iznova podsjeća na teška vremena u kojima su se velike i hrabre žene borile za ravnopravnost, za elementarna ljudska prava i civilizacijska dostignuća. Ovaj dan je prigoda da našim majkama, suprugama, sestrama, kćerima i suradnicama iskažemo svu našu zahvalnost i poštovanje“, poručio je gradonačelnik Bandić.

Iako su danas neka druga vremena, prostora za napredak još itekako ima, dodao je gradonačelnik. Ustvrdio je žene i danas, uza sve vrijednosti koje se deklarativno ističu, za svako svoje postignuće moraju uložiti i dati više negoli muškarac, a do cilja dolaze putem s više prepreka.

„Imajući na umu da je zajednica u kojoj žene imaju važnu ulogu, u svim područjima djelovanja i upravljanja društvom bolja, tolerantnija i sretnija, apeliram da budemo ustrajni u borbi za ravnopravnost, a protiv nasilja, da izgrađujemo društvo solidarnosti, zajedništva i tolerancije“, poručio je gradonačelnik Zagreba.

U čestitkama se pridružio i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor: „Od srca vam čestitam Međunarodni dan žena, dan kada se prisjećamo svih onih hrabrih i odlučnih žena koje su nas zadužile kroz povijest svojim iznimnim doprinosom razvoju društva i našeg grada, ali jednako tako i svih onih žena, majki, supruga, kćeri i suradnica bez kojih ne bismo bili to što jesmo“.

Kosor se osvrnuo na statistike koje pokazuju da žene još uvijek nisu ravnopravne. „još uvijek su statistike poražavajuće, još uvijek svjedočimo diskriminaciji žena i porastu nasilja nad ženama“, navodi Kosor.

Zaključio je kako je zato ovo dan kada se samo podsjećamo da je naša obaveza djelovati svih 365 dana u godini, u svim segmentima društva, svakodnevno se zalažući za istinsku ravnopravnost žena u društvu.

U čestitkama se pridružuje i ekipa ZG-magazina, koja svim majkama, suprugama, sestrama, kćerima, bakama, unukama, tetama, nećakinjama, svekrvama, punicama, prijateljicama i susjedama, odnosno svim Zagrepčankama, koje su doista najljepši i najvredniji ukras našega grada, čestita Dan žena.

Podsjetimo, Dan žena, koji se ponekad naziva i 8. mart praznik je sjećanja na borbu za društvenu jednakopravnost žena. Prihvaćen je na prijedlog Njemice Clare Zetkin na međunarodnoj Konferenciji socijalistkinja, održanoj 1910. godine u Kopenhagenu u sjećanje na  velike prosvjede  američkih žena za opće pravo glasa održane 8. ožujka 1909. godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni