Čestitke državnog vrha

Čestitke državnog vrha

Državni, zagrebački i vjerski predstavnici uputili su svojim članovima i svim stanovnicima Republike Hrvatske božićnu čestitku.

Poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića:

Braćo i sestre,

Božić je lijep i ostaje lijep i za nas, hrvatske vjernike i vjernice. Ne udaljimo tu ljepotu iz svoje Hrvatske. Iz prepoznavanja ljepote niče velika snaga. Ne smijemo smetnuti s uma da Isusa nisu prihvatili oni koji su smatrali da znaju sve odgovore, oni koji su sebe držali učenima i sigurnima. Baš su oni bili razlog odbacivanja najslabijih, oduzimali im dostojanstvo i gurnuli ih na rub događaja.

No, rođenje nebeskoga Kralja prepoznali su ljudi koji su ostali blizu stvorenomu svijetu, u brizi za svoje obitelji, bliži zemlji i otvoreni nebu. Njima je darovana i najljepša umjetnost božićne noći, predivan prizor, likovni izražaj svjetla i mirisa, glazbeni koncert nebeskih bića koja su ispjevala veličanstvenu poeziju koja je sezala do dna ljudske duše. Tomu svjedoči i naša crkvena i narodna božićna baština.

I danas, dok nas tište mnoge teškoće, pozvani smo poći od biti, od jezgre, a to je poštivanje otajstva života, poštivanje obitelji, uređujući društvo na poštenju koje je za nas vjernike uvijek u odnosu prema Bogu. Ove godine posebno molimo i za zagovor i za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca. Od njega trebamo učiti i osluškivati što su bile njegove riječi u drugom vremenu, ali pred sličnim izazovima.

Zato ovoga Božića molimo pouzdanje u Gospodina, njegovu radost i snagu da ne posustanemo, odbacujući Božji zakon, nego da zahvaljujemo u nadi. Zazivajući Božji blagoslov na vas, vaše obitelji, na sve Hrvatice i Hrvate u Domovini i inozemstvu, vjernički čestitam: Sretan Božić! Želim blagoslovom ispunjene sve dane nove 2015. godine!

Predsjednik Republike, dr. Ivo Josipović poručuje:

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru upućujem čestitke od srca! Božić je blagdan koji govori o nježnosti i dobroti. Podsjeća ljude da ljubav, radost i nada imaju smisla. Svake godine svakoj osobi pruža mogućnost za novi početak, u duhovnom i ljudskom smislu.

Vjerujem da će i ove godine duhovna i univerzalno humana poruka Božića biti poticaj svim građankama i građanima da se založe za bolju budućnost, temeljenu na odgovornom društvenom ponašanju, pravednosti, solidarnosti i toleranciji. Sretan Božić!

U čestitki premijera Zorana Milanovića i Vlade stoji:

U ove blagdanske dane koji pozivaju na bliskost i zajedništvo, hrabrimo se vjerom u bolje i sigurnije sutra. Poštovanje, ljubav prema bližnjem, dijalog i onda kad ne mislimo jednako, najveća su vrednota božićne poruke. Osvijestimo je stoga iskreno i istinski u našim srcima, budimo velikodušni, otvoreni prema svim ljudima, prihvatimo drugačije. Ne dopustimo da naše čovjekoljublje završi na prvoj kušnji.

Izgradimo hrvatsku domovinu kao mjesto pomirenja, suživota i tolerancije, budimo uređeno i uljuđeno društvo napokon okrenuto budućnosti, u kojem ćemo moći,  zajednički i složno, raditi za opće dobro.

Usprkos svim teškoćama, u božićnome duhu solidarnosti, suosjećajmo s onima kojima  i najmanja ljudska dobrota i nesebičnost može uljepšati ove dane, ublažiti im samoću i nedaće.

Svim kršćanskim vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, želim da ovaj blagdan provedu u ljubavi i miru, u krugu obitelji i prijatelja. Sretan vam Božić!

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko također je uputio čestitku u povodu Božića i Nove godine:

Blagdan Božića i ove će nas godine okupiti u srdačnom raspoloženju te ispuniti radošću i nadom. Slaveći Božić mi se radujemo početku novog života. Božić nas upućuje jedne na druge, na solidarnost, poziva nas da si pružimo ruke i da jedni drugima budemo oslonac.

Građani Hrvatske stalno u raznim humanitarnim akcijama, kao i tijekom Domovinskog rata, iskazuju solidarnost, razumijevanje i ljubav prema bližnjem, na što nas uvijek i iznova nadahnjuje Božić. Božić bi nas trebao poticati na stalni društveni dijalog i traženje izlaska iz dugogodišnje krize.

U ime Hrvatskog sabora i u svoje ime čestitam Božić i 2015. godinu sa željama da donese uspjeh i sreću građankama i građanima Hrvatske te cijelom hrvatskom društvu.

U povodu predstojećih blagdana, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. Sandra Švaljek upućuje sugrađanima čestitku sljedećeg sadržaja:

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani!

Iskreno i od srca čestitam vam Božić, blagdan nade, radosti i obiteljskog zajedništva.

Božić potiče istinske ljudske vrijednosti, osjećaj solidarnosti i brige za one koji trebaju našu pomoć. Ohrabruje nas u svakodnevnim životnim zadaćama i osvješćuje našu potrebu da davanjem obogaćujemo vlastiti život.

Iako nije lako zadržati optimizam u vremenu prepunu poteškoća i neizvjesnosti, uvjerena sam da radom, zajedništvom i suradnjom na svim razinama, možemo naći pravi izlaz. Uz vlastite snage i sposobnosti, pametno koristeći naše potencijale, imamo šansu odgovoriti na sve izazove. Strpljivo i predano budućnost ćemo oblikovati po vlastitoj mjeri.

Neka i ovaj Božić, drage sugrađanke i dragi sugrađani, bude iskra svjetla i optimizma na tome putu!

Želim vam obilje zdravlja, radosti i dobra u novoj 2015. godini!

Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba upućuje tople želje svojim sugrađanima:

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,

godina na izmaku bila je puna izazova kojima smo bili stavljeni na kušnju.

Pa ipak, uspješno smo riješili većinu njih i uz vašu podršku nastavili dalje. Stoga vam hvala na povjerenju i podršci, poticaju da se i dalje trudimo opravdati ukazano nam povjerenje.

Božić je vrijeme pozitivnih duhovnih i ljudskih poruka koje nas u smiraj svake godine podsjećaju da nada može postati stvarnost. Podsjećaju nas na rođenje ljubavi, istine, smisla života, otklanjajući naš egzistencijalni strah i ispunjavajući nas snagom za nove visine, bez obzira na to koliko mi mislili da smo blizu dna.

Zbrajajmo blagoslove, pamtimo dobre ljude i lijepe trenutke, jer kao što piše u Poslanici Hebrejima: „Njegova smo kuća mi ako sačuvamo smjelost i ponos nade.“

Okrenimo se jedni drugima, poštujmo razlike, budimo ponosni na tuđe uspjehe, suosjećajmo s tuđom mukom, jer samo zajedno možemo pobijediti sve životne izazove, graditi bolje društvo, bolji grad, bolje sutra. Sukobi ruše i najčvršće kuće.

U ime Gradske skupštine Grada Zagreba i svoje osobno želim vam u nadolazećim danima puno obiteljske i ljudske topline, ljubavi, zdravlja i sretnih trenutaka.

Čestit Božić i sretna nova godina!

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni