Centar za gospodarenje otpadom gotov do kraja 2018.?

Centar za gospodarenje otpadom gotov do kraja 2018.?

Gradonačelnikova zamjenica Vesna Kusin je pak odgovorila je da je zahtjev za rušenjem Paromlina upućen Ministarstvu kulture i kako dozvola nije ishodovan, ali da se rušenju moralo pristupiti zbog sigurnosti građana

Na današnjem aktualnom satu Gradske skupštine najviše je pitanja bilo postavljeno vezano uz Košarkaški klub Cibonu i rušenje Paromlina. S obzirom da je gradonačelnik trenutačno u službenom posjetu u Rimu, nakon čega ide u Kazahstan, na „paljbu“ gradskih zastupnika odgovarale su njegove zamjenice Sandra Švaljek i Vesna Kusin te pročelnici gradskih ureda.

Gradski zastupnik Ivan Tepeš (HSP-AS) prokomentirao je kako je Rimsko Carstvo palo u 5. stoljeću, a da će se sada, u 21. stoljeću, dogoditi i kolaps grada Rima, budu li se slušali savjeti zagrebačkog gradonačelnik Milana Bandića. „To je moje upozorenje gradonačelniku Rima (Ignaziu Marinu op. a.)“, poručio je Tepeš. Naime, prema jednom novinskom članku, Rimljani žele svoj holding, a uzor im je – zagrebački. On je postavio upit u svezi stručne spreme glasnogovornice Zagrebačkog holdinga, ustvrdivši kako ona nema visoku stručnu spremu, ili barem njezina diploma nije prošla provjeru. Prije toga, potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) ustvrdio je da će Talijani možda dobiti poduku o tome kako se falsificiraju diplome u holdingu.

Tepeš je pak ustvrdio kako na burzi ima puno ljudi s VSS-om koji odgovaraju uvjetima za radu u Holdingu, ali ne mogu dobiti prilikom pa su prisiljeni napuštati svoj grad i zemlju trbuhom za kruhom.

Dr. Damir Godec (SDP) upitao je li za rušenje Paromlina prethodno ishodovana valjana dozvola od Ministarstva kulture, navodeći kako je ministrica Andrea Zlatar-Violić u medijima izjavila kako Ministarstvo o tome nije zaprimilo nikakav zahtjev.

Gradonačelnikova zamjenica Vesna Kusin odgovorila je da je zahtjev za rušenjem Paromlina upućen Ministarstvu kulture i kako dozvola nije ishodovana, ali da se rušenju moralo pristupiti zbog sigurnosti građana. „Paromlin se sustavno počeo sam urušavati i postao opasan po život prolaznika. Dimnjak je bio u raspadnom stanju i samo čudo ga je držalo“, odvratila je Kusin. Ustvrdila je da Paromlin nije bio prepoznatljiv po dimnjaku već po zgradi koja je još 1988. godine izgorjela u požaru, a ta je zgrada snimljena pa će po njezinom predlošku biti sagrađena zgrada buduće Gradske knjižnice.

Potpredsjednika Skupštine Davora Bernardića (SDP) zanimalo je kada će u Zagrebu biti sagrađen Centar za gospodarenje otpadom (CGO). Naglasio je da sve europske metropole imaju riješeno pitanje zbrinjavanja otpada, osim Zagreba. Kapitalne projekte koji su najavljivani u Zagrebu nazvao je „magla projektima“ jer se o njima samo priča, dok se ništa od toga ne ostvaruje. Prokomentirao je kako bi se promotivni spot za odvojeno zbrinjavanje otpada „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“ trebao zamijeniti pjesmom „Magla“ (svuda oko nas) jer se ne zna gdje bi se taj prikupljeni otpad trebao odlagati. Podsjetio je da Zagreb još nema Plan gospodarenja otpadom te upitao kada će, koje godine biti sagrađen CGO.

Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek navela je da kapitalni projekti stoje jer nepovoljna ekonomska situacija utječe na punjenje gradskog proračuna te da sami proračun nije dostatan za realizaciju takvih projekata. Ipak, najavila je da će CGO biti gotov do kraja 2018. godine. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni