Čemu zapravo služi letjelica X-37B?

Čemu zapravo služi letjelica X-37B?

U javnosti su se pojavile razne spekulacije o razlozima zbog kojih je letjelica provela 674 dana u orbiti. Prema nekim teorijama avion je u teretnom prostoru nosio naprednu špijunsku opremu. Ostale teorije mogle bi poslužiti kao predložak za scenarij novog filma o Jamesu Bondu…

Tajna misija postala je javnom nakon što je prošlog petka u bazu ratnog zrakoplovstva Vandenberg na južnoj obali Kalifornije sletio zrakoplov koji je proveo gotovo dvije godine kružeći oko Zemlje na tajnom zadatku. Robotska letjelica poznata i kao X-37B svojim izgledom podsjeća na mini izvedbu space shuttlea kakav je američka svemirska agencija NASA koristila za svoje svemirske misije. X-37B sigurno je prizemljio u 9.24 sati ujutro po lokalnom vremenu.

U javnosti su se pojavile razne spekulacije o razlozima zbog kojih je letjelica provela 674 dana u orbiti. Prema nekim teorijama avion je u teretnom prostoru nosio naprednu špijunsku opremu. Ostale teorije mogle bi poslužiti kao predložak za scenarij novog filma o Jamesu Bondu. Prema nekima od njih, letjelica ima sposobnost hvatanja satelita drugih nacija ili praćenja rada kineskog svemirskog laboratorija. Neki su nagađali da se orbitalne misije provode u svrhu testiranja tehnologije i materijala, izviđanja, odnosno prostora testiranja oružja, iako ratno zrakoplovstvo niječe potonje. Iz američkog ratnog zrakoplovstva priopćeno je samo da se letjelica koristi za »orbitalne eksperimente«.

Program X-37B bio je siroče s kojim su se loptali između nekoliko saveznih agencija. Od njegova pokretanja 1999. godine njime se prvotno bavila NASA, dok je sada pod nadležnošću američkog ratnog zrakoplovstva.

Letjelicu dugačku 8,8 m, s rasponom krila od 4,57 m, tešku nešto manje od pet tona proizvela je tvrtka Boeing. Ovo je jedan od dva postojeća primjerka. Let o kojem se ovdje govori je treća po redu misija u kojoj je X-37B sudjelovao. Slijedeće polijetanje je predviđeno za iduću godinu, s Cape Canaverala na Floridi. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni