Čelnik JGL-a potvrdio: Želimo uložiti u Imunološki zavod u stečaju

Čelnik JGL-a potvrdio: Želimo uložiti u Imunološki zavod u stečaju

Usmiani smatra da se proizvodnja virusnih cjepiva može revitalizirati

Ivo Usmiani
Ivo Usmiani

Prvi čovjek Jadran-Galenskog laboratorija d.d. (JGL) Ivo Usmiani jučer je za HTV izjavio da je JGL načelno zainteresiran za ulaganje u zagrebački Imunološki zavod, nad kojim je pokrenut stečaj, pod uvjetom da se osiguraju izvori financiranja. Time je potvrdio špekulacije koje su mediji počeli prenositi prije njegove izjave.

Smatra da je malo proizvoda koji su Hrvatsku afirmirali globalno, da su među njima svakako cjepiva Imunološkog zavoda „koja su proglašena najboljima na svijetu – poput cjepiva protiv morbila, matičnog soja najviše kvalitete Edmonston

Napomenuo je da JGL ima interes da se pojavi kao strateški partner Imunološkog zavoda, jer smatra da se zdrava jezgra tog zavoda– proizvodnja virusnih cjepiva, uz značajna ulaganja u razvoj novih tehnologija, GMP pogona te daljnji razvoj proizvoda kao npr. cjepiva protiv parotitisa, može revitalizirati, kao i da se jezgri zaposlenih može omogućiti nastavak rada. „Sve to pod uvjetom da osiguramo izvore financiranja“, napomenuo je Usmiani.

Čelnik JGL-a je za Hinu kazao da je JGL sada u procesu izvođenja novog pogona sterilne proizvodnje s pratećim logističkim i administrativnim kapacitetima, ukupne vrijednosti 45 milijuna eura, na oko 10.100 četvornih metara bruto površine i da je „projekt Pharma Valley u dovoljno ranoj fazi da bi se u njega mogle uvesti još neke promjene na način eventualne interpolacije pogona cjepiva pod uvjetom ranije definiranog modela suradnje“.

Govoreći o stanju u Imunološkom zavodu, ustvrdio je da se radi o biotehnološkoj tvrtki s dugom tradicijom i jezgrom ekspertnih znanja i visoko diferenciranih proizvoda. Smatra da je malo proizvoda koji su Hrvatsku afirmirali globalno, da su među njima svakako cjepiva Imunološkog zavoda „koja su proglašena najboljima na svijetu – poput cjepiva protiv morbila, matičnog soja najviše kvalitete Edmonston“.

“Trebalo je ranije reagirati”

Prema njegovom mišljenju do propadanja Zavoda je došlo nakon gubljenja licence Svjetske zdravstvene organizacije zbog neispunjavanja uvjeta dobre proizvođačke prakse te posljedičnog gubljenja mogućnosti tenderiranja unutar značajnih WHO-ovih i UNICEF-ovih programa cijepljenja na zahtjevnim i respektabilnim globalnim tržištima.

Drugi se pak podbačaj, ističe Usmiani, zbio se u kolovozu 2013. kada je Zavod izgubio proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode za proizvodnju krvnih derivata, a nedugo nakon toga i za proizvodnju bakterijskih cjepiva.

Osim što je time tvrtka izgubila gotovo 80 posto svojih prihoda, očito je da je ovakav epilog proizašao iz sustavne nebrige i vlasničkog, strateškog nepromišljanja, naveo je Usmiani, dodavši da je o stanju tvrtke trebalo promišljati ranije.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je jučer za HTV da Vlada pokušava pronaći partnere kako bi se nastavilo poslovanje u Imunološkom zavodu, nad kojim je otvoren stečajni postupak.

„Pokušavamo pronaći partnere koji bi ušli u proizvodnju određenih proizvoda iz asortimana i tako omogućili nastavak poslovanja u Imunološkom zavodu u ovoj ili onoj organizacijskoj formi“, rekao je Grčić. (hina/ hrt /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni