CeKaTe pomaže socijalnoj samoposluzi: Namirnice za gladne obitelji umjesto ulaznica

CeKaTe pomaže socijalnoj samoposluzi: Namirnice za gladne obitelji umjesto ulaznica

Shvatili smo da imamo program za dušu, a ne možete ga doživjeti ili sudjelovati ako ste gladni pa smo ih zato povezali. Sada umjesto kupljene ulaznice posjetitelji mogu donirati vrećicu s namirnicama

U sklopu već tradicionalnog Ljetnog diskonta kulture CeKaTe organizira dobrotvornu akciju prikupljanja pomoći za socijalnu samoposlugu u Zagrebu.

Već četvrtu godinu Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu Ljetnog diskonta sprema više od 70 programa, koncerata, predavanja, društvenih igara, kvizova znanja, plesa pod zvijezdama te brojnih radionica za sve generacije. No ove su godine uveli jednu novost.

„U ovim vremenima postoje gladna djeca, a nedavno je objavljeno kako je djevojčica pala u nesvijest od gladi jer tri dana ništa nije jela, što je strašno. Pošto su škole osiguravale barem jedan topli obrok dnevno, bez kojeg su djeca sada ostala zbog ljetnih praznika, odlučili smo nešto poduzeti. Shvatili smo da imamo program za dušu, a ne možete ga doživjeti ili sudjelovati ako ste gladni pa smo ih zato povezali. Sada umjesto kupljene ulaznice posjetitelji mogu donirati vrećicu s namirnicama koje se neće pokvariti ili higijenske potrepštine, što ćemo kasnije proslijediti socijalnoj samoposluzi“, otkrila nam je Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra.

Program traje do 17. srpnja, a svi se prilozi mogu donijeti u Centar kraj Parka Stara Trešnjevka, i to ne samo u vrijeme održavanja manifestacija nego u bilo koje doba dana pa smo baš i pri dolasku zatekli vrećicu namirnica ostavljenu u toj kulturnoj ustanovi.

„Takvi postupci samo pokazuju kako ljudima ne trebaju zahvale ili priznanja već samo žele pomoći, iako vjerojatno ni sami nemaju puno“, kazala je ravnateljica.

socijalna-samopolsuga2Na program Ljetnog diskonta i dobrotvorne akcije ne dolaze samo susjedi na Trešnjevci, već stanovnici cijelog grada, a odaziv je do sada dobar, iako pomoći nikada nije dovoljno.

„Trudimo se biti društveno odgovorni na način da ovim programima dajemo dodanu vrijednost, da budu programi koji će poticati na aktivno građanstvo i socijalnu osjetljivost, odnosno socijalnu koheziju. Moramo senzibilizirati naše građane jer neki razmišljaju o godišnjem odmoru i moru, dok drugi uopće nemaju za jesti“, objašnjava Perišić.

Manifestacija završava predstavljanjem knjige Papazjanija Igora Filajdića koji će, kažu organizatori, tom prilikom i skuhati papazjaniju pa će se i doslovno osigurati topli obrok.

Pošto održavaju i dječje programe i najmlađe osvješćuju o tome da neki njihovi prijatelji nemaju osnovne stvari za život, zanimljivo je da oni tada aktiviraju svoje roditelje i zajedno donose pomoć za samoposlugu.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni