Ceh HOK-a: Ugostitelji, smanjite cijene svojih usluga

U cehu ugostitelja uvjereni da bi se priznavanjem troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu potaknula potrošnja u ugostiteljskim objektima. Ceh je dao naputak ugostiteljima s uvođenjem manje stope PDV-a, smanje cijene radi poticanja potrošnje, zapošljavanja i novih ulaganja

U Tuheljskim toplicama je 19. i 20. studenoga održan je 25. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) . Raspravljeni su problemi i predstavljeni prijedlozi predsjednika cehova obrtničkih županijskih komora, vodstva Ceha HOK-a, predstavnika ministarstava, institucija i ostalih sudionika. Dan je osvrt na proteklu sezonu, naglašeni problemi i dani prijedlozi u obliku zaključaka skupa kako da se u narednom razdoblju poboljša poslovanje u ovom sektoru. Kongres je okupio preko 450 sudionika. Domaćin je bila Obrtnička komora krapinsko-zagorske županije, a pokrovitelj Ministarstvo turizma.

Zaključeno je da Ceh ugostitelja podržava Konačni prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, s tim da se primjena Zakona za ugostiteljstvo odgodi do 1. srpnja 2013. godine, zbog prilagodbe. Ceh i dalje inzistira na dosljednoj primjeni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima i kategorizaciji objekta, kao i nastavku suradnje s nadležnim inspekcijama, kako bi se spriječila nelojalna konkurencija neregistriranih subjekata i sličnih koji bez zadovoljavanja potrebnih uvjeta nude kompletnu restoransku ponudu.

Ceh ugostitelja HOK-a traži ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo temeljem Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave. U cehu su uvjereni da bi se priznavanjem troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu potaknula potrošnja u ugostiteljskim objektima, posebice u dijelu poslovnih objeda i sličnih prigoda, što bi pridonijelo većem prometu i prihodu za sve sudionike. Ceh je dao naputak ugostiteljima s uvođenjem manje stope PDV-a, smanje cijene sukladno svom ekonomskom izračunu, što bi trebalo potaknuti potrošnju, zapošljavanje i nova ulaganja.

U HOK-u su mišljenja kako je potrebno pristupiti izradi novih programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar) u kojima je neophodno propisati kontinuirano provođenje prakse. Uz to, potrebno je prilagoditi i modernizirati osnovni i prošireni program tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica.

Sljedeći 26. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika 2013. godine održat će se u  Istarskoj županiji. (zg-m)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni