Carl Sagan: Mozak je zaista veliko mjesto u vrlo malom prostoru

Carl Sagan: Mozak je zaista veliko mjesto u vrlo malom prostoru

Dr. Carl Edward Sagan (9. studenog 1934. – 20. prosinca 1996.) je bio američki astronom, astrobiolog i iznimno uspješan popularizator znanosti iznio je vrlo zanimljiva zapažanja o ljudskom mozgu:

»Količina informacija u ljudskom mozgu izražena u bitovima vjerojatno se može usporediti s ukupnim brojem vezâ između neurona, što iznosi oko stotinu bilijuna bitova. Kad bismo te informacije ispisali na engleskom jeziku, ispunili bismo dvadesetak milijuna svezaka, upravo onoliko koliko ih je sadržano u najvećim svjetskim knjižnicama. U glavi svakog pojedinca nalazi se onoliko informacija koliko sadrži dvadeset milijuna knjiga. Mozak je zaista veliko mjesto u vrlo malom prostoru. … Neurokemija mozga je zapanjujuće živahna. To je sklopovlje stroja ljepše od bilo kojeg ljudskog izuma«.

Umjesto zaključka

Napisao roman Kontakt, ekraniziran u istoimenom filmu iz 1997. godine s Jodie Foster. U svojim radovima često je zagovarao znanstvenu metodu proučavanja.

Po njemu je nazvan asteroid 2709 Sagan.

https://youtu.be/SRoj3jK37Vc

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t