Car je gol – Zagrebe, volim te!

Car je gol – Zagrebe, volim te!

Uvažavajući činjenicu da umjetnost niti ne mora biti ugodna, u umjetnosti biram ono što mi je lijepo, a budući da u životu volim izbor, voljela bih imati izbor što hoću, a što neću gledati. Tko želi neka plati ulaznicu, a ostali imaju pravo izabrati da ne žele gledati, bez lažnog morala i srama

Alisa W.

Nažalost ili na sreću ovih dana nisam imala vremena niti čitati novosti niti prošetati voljenim gradom pa sam, eto tek danas saznala da će u okviru performansa Zagreb, volim te! u subotu gradom šetati golaći – »umjetnici« (prošlogodišnji performans golih Švicaraca je prekinula zagrebačka policija).

Iako je, sa stajališta demokracije, morala i estetike, nezahvalno takvo što komentirati, eto usudih se pa što bude 🙂 . Priznajem i volim umjetnost, prihvaćam različito, ponekad ne razumijem što je »pjesnik« htio reći… Može biti i provokativno, ali ovo ne razumijem.

Kažu da je cilj izvedbe istraživanje veze tijela i javnog prostora, (svakako su naletjeli na javni moral i uvrede…), da je to »konfrontacija golog tijela i javnog prostora« i da »ističu ikonički izraz bunta kojim se želi ukazati na negativan tretman individue od strane sustava«. Svakako kad mi ovako napišu što su htjeli ne vidim samo gole guzice i mogla bih se složiti da smo car i mi s njime zaista goli.

Svi znamo da nas žele »oguliti do gaća«, ali ne mogu pobjeći od prvog dojma pa da iskreno samo vidim, a pri tome šutim iako bih kao dijete mogla viknuti: »Gle, ovaj striček ima golu rit!«. Čak me je malo i sram zbog njih, jer oko primjećuje tu ružnoću ljudskog tijela iako usta ne smiju izreći što misle. Ne podržavam vrijeđanja, ali meni to nije ugodno. Uvažavajući činjenicu da umjetnost niti ne mora biti ugodna, u umjetnosti biram ono što mi je lijepo, a budući da u životu volim izbor, voljela bih imati izbor što hoću, a što neću gledati. Tko želi neka plati ulaznicu, a ostali imaju pravo izabrati da ne žele gledati, bez lažnog morala i srama, jednostavno legitimnim pravom izbora.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni