Cappelli: “Zdravstveni turizam je poluga budućnosti hrvatskog turizma”

Cappelli: “Zdravstveni turizam je poluga budućnosti hrvatskog turizma”

„Hrvatska je sigurna, lijepa zemlja i ima dobre liječnike, a to su tri vrlo važna faktora. Ono što nedostaje jest da zemlja bude manje birokratizirana i da se omogući što veći privatni utjecaj jer medicinski turizam neće stvoriti državne, već privatne ustanove”, rekao je za ZG-magazin prof. dr. N. Gabrić

Ivana Vranješ

Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u utorak su u hotelu Esplanade organizirali konferenciju o zdravstvenom turizmu pod nazivom „Hrvatska, mjesto za zdravlje”.

Konferencija je okupila oko 250 domaćih i stranih eminentnih stručnjaka iz područja medicine, turizma i wellnessa koji su razmijenili iskustva i znanja, predstavili primjere dobre prakse te razgovarali o daljnjoj perspektivi zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i svijetu, ali ostvarenju bolje sinergije turističkog i zdravstvenog sektora.

Poznato je da je turizam na globalnoj razini kao sektor jedan od najznačajnijih pokretača gospodarskog razvoja, a kad je riječ o zdravstvenom turizmu Hrvatska ime velike potencijale za njegov razvoj, poručili su sudionici konferencije.

„Zdravstveni turizam je globalni i brzomijenjajući segment koji moramo bolje razumjeti i ozbiljnije strateški razvijati ako želimo iskoristiti sve njegove mogućnosti i odgovoriti na izazove“, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a. Dodala je da Zagreb ima izuzetnu koncentraciju znanja i vrhunske ponuđače u zdravstvenom turizmu koji mogu stati uz bok svjetskih klinika, lječilišta i wellnessa.

TZGZ je prošle godine izradila i studiju izvedivosti zdravstvenog turizma u Zagrebu i okolici, mrežne stranice o zdravstvenom turizmu u Zagrebu, film i brošuru.

Sigurnost, povoljna klima i vrsni liječnici

U svom govoru, ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo da Hrvatska u medicinskom smislu ima ljude koji su se dokazali u zemlji i inozemstvu.

„Držim da je to najvažniji potencijal, uz jedan drugi segment sigurnosti i klime. Na tom najvažnijem segmentu možemo izgraditi vrlo kvalitetan zdravstveni turizam”, poručio je ministar Kujundžić.

Ministar turizma Gari Cappelli je rekao da je zdravstveni turizam poluga budućnosti hrvatskog turizma.

„Imamo jasnu viziju ojačati ga, snažnije i bolje ga brendirati i u tom smislu se pozicionirati kao destinacija zdravlja“, istaknuo je ministar Cappelli. Dodao je kako se s obzirom na trendove i orijentaciju populacije prema zdravom životu i zdravstvenoj prevenciji očekuje da će zdravstveni turizam u budućnosti biti jedan od glavnih motiva putovanja.

„Hrvatska ima mogućnost postati međunarodno prepoznatljiva po raznolikoj i visoko kvalitetnoj usluzi zdravstvenog turizma. Za daljnji razvoj zdravstvenog turizma potrebne su inovacije, rad na kvaliteti, povezivanje zdravstvenog segmenta s tradicionalnim oblicima turizma“, istaknuo je ministar.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je rekao da se zdravstveni turizam treba ticati ne samo Zagreba, nego i cijele Hrvatske.

„U globalnim okvirima, s godišnjim rastom od 15 do 20 posto zdravstveni turizam je jedna od najbrže rastućih djelatnosti u svijetu. Kad gledamo problem sezonalnosti u Hrvatskoj, zdravstveni turizam mogao bi biti uzor jer ima cjelogodišnje poslovanje. Zagreb je prošle godine proglašen kao najbolja turistička destinacija i u Zagrebu posebno dolazi do izražaja cjelogodišnje poslovanje zdravstvenog turizma“, istaknuo je Burilović.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao novinarima kako je velika čast da se ovakva konferencija održava u Zagrebu, na što možemo biti ponosni.

Jačanje privatne inicijative

„To je svehrvatski iskorak i značaj koji demonstriramo u hotelu Esplanade, ali to se od Zagreba i očekuje“, rekao je Bandić. Izrazio je zadovoljstvo što se Zagreb prošle godine okitio titulom najturističkije destinacije kontinentalne Hrvatske i što se u njemu održava ova konferencija koju organizira Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva zdravstva.

„U sinergiji zdravstvene izvrsnosti i hrvatskih ljepota rađa se ono što ni jedna europska zemlja ne čini, dvoznamenkasto postotno povećanje dolaska gostiju u sve hrvatske destinacije, a posebno u Zagreb. Mi nismo zadovoljni i želimo dizati ljestvicu još više, a ovakvi skupovi su jamac da ćemo to i ostvariti“, rekao je gradonačelnik Bandić.

Jedan od sudionika konferencije je i prof. dr. Nikica Gabrić, vlasnik Bolnice za oftamologiju Svjetlost koji je istaknuo kako nema sumnje da je Hrvatska pogodna zemlja za zdravstveni turizam.

„Hrvatska je sigurna, lijepa zemlja i ima dobre liječnike, a to su tri vrlo važna faktora. Ono što nedostaje jest da zemlja bude manje birokratizirana i da se omogući što veći privatni utjecaj. Medicinski turizam neće se riješiti državnim nego privatnim ustanovama. Jedno od prvih stvari koje moramo riješiti je da privatiziramo lječilišta i da jače stimuliramo privatno zdravstvo u Hrvatskoj, što će donijeti konkurentniju medicinu, manje odlazaka liječnika u inozemstvo, a više novaca za Hrvatsku”, rekao je za ZG-magazin prof. dr. Gabrić.

Dodao je da njegova bolnica trećinu prihoda u Hrvatskoj ostvaruje od stranih pacijenata.

„Prošle godine smo imali 55 milijuna kuna prihoda bez ikakvog fonda zdravstva, a više od trećine tih prihoda je od Nijemaca, Norvežana, Talijana, Slovenaca pa i Korejaca. Najčešće usluge koje im pružamo je lasersko skidanje dioptrije, transplantacija rožnice, složene operacije zbog dijabetesa“, istaknuo je Gabrić.

Ognjen Bagatin, vlasnik Poliklinike Bagatin smatra da je Hrvatska najbolje mjesto za zdravstveni turizam, jer već ima jako dobro razvijen turizam. „Trebamo se promovirati kao zemlja koja ima odlično zdravstvo, možemo ponuditi lječilišta, wellness i medicinske ustanove. Najjači su Dental, Ortopedija, Oftalma. Moramo to promovirati i pozicionirati Hrvatsku kao lidera. U zdravstvenom turizmu možemo biti među prvih pet zemalja svijeta. Što se tiče poliklinike Bagatin, imamo strane pacijente iz Njemačke, Austrije i Švicarske i nudimo dentalne usluge, estetsku kirurgiju i estetske tretmane“, rekao je Bagatin.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni