Capak: Nema razloga da stariji od 65 ne prime cjepivo AstraZenece

Capak: Nema razloga da stariji od 65 ne prime cjepivo AstraZenece

(Foto: Vlada RH)

“Neke su države donijele su preporuku da se tim cjepivom ne cijepe stariji od 65 godina. Mi smatramo da za takvu preporuku nema potrebe i nema razloga”, rekao je Capak

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su testirane 5453 osobe te je zabilježen 549 novi slučaj zaraze SARS-CoV-2 virusom, rečeno je u petak na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite. Preminulo je 16 osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je istaknuo da je Agencija za lijekove HALMED zaprimila 596 prijava zbog nuspojava na cjepivo protiv bolesti COVID-19, a radi se o 26 alergijskih reakcija, dok su ostale nuspojave blagog karaktera.

Capak je najavio da u ovu subotu dolazi i prva tranša cjepiva kompanije AstraZeneca. Dodao je da će cjepivo biti u nedjelju distribuirano zavodima za javno zdravstvo, a slijedeći tjedan će započeti cijepljenje.

“Kontroverze” oko cjepiva

“Tijekom veljače Hrvatskoj bi trebalo biti dostupno 154 tisuća doza cjepiva AstraZenece”, izjavio je Capak. Osvrnuo se na ‘kontroverze’ oko tog cjepiva i podsjetio da ga je EU odobrio za cijepljenje svih iznad 18 godina.

“U provedenim studijima djelotvornost cjepiva u sprječavanju bolesti je 60 %. Niti jedan bolesnik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti, niti je hospitaliziran”, kazao je Capak te je dodao da je za teži oblik bolesti ovo cjepivo gotovo 100 % učinkovito.

“Neke su države donijele su preporuku da se tim cjepivom ne cijepe stariji od 65 godina. Mi smatramo da za takvu preporuku nema potrebe i nema razloga”, rekao je Capak i dodao kako nema razloga za donošenje drugačije odluke od one koja je donijela Europska agencija za lijekove.

Pojasnio je da druga doza AstraZeneca cjepiva može dati nakon 4 do 12 tjedana od prve aplikacije. “Mi ćemo dati preporuku da se cjepivom cijepi od 8 do 12 tjedana nakon prve doze”, najavio je Capak.

Sputnik V dolazi kad ga odobri Europska agencija za lijekove

Govoreći o ruskom cjepivu Sputnik V, kazao je da će doći kad ga registrira Europska agencija za lijekove, a nakon toga slijedi dogovor s proizvođačem.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. Alemka Markotić je rekla da plazma osoba koje su preboljele COVID može imati učinak kod oboljelih osoba starijih od 65 godina. Iako to još nije ispitano, sugerira se da plazmu dobiju i mlađe osobe koji pripadaju rizičnoj skupini.

Po njezinim riječima plazma bi se trebala dati unutar prvih 72 sata, dok se virus još razmnožava te još nije razvijen teži oblik bolesti. Naglasila je da se u Klinici daje plazma osoba koje su preboljele COVID-19 te da nije bilo nikakvih alergijskih reakcija.

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo da je trenutna epidemiološka slika u Hrvatskoj stabilna. Pao je broj novozaraženih, a stabilizirao se i broj preminulih. No upozorava kako to ne smije biti razlog za kolektivno opuštanje.

“Mjere su tu da učvrste pozitivne rezultate, a ne smiju biti smjernice na papiru“, rekao je Beroš. Spomenuo je da svaki pojedinac i organizator okupljanja mora biti svjestan odgovornosti za daljnji razvoj epidemiološke situacije

Poručio je da će njima HZJZ pomoći u određivanju epidemiološkog okvira zbivanja te mu se mogu slobodno obratiti. Zaključio je da kršenje propisanih mjera nije dobrodošlo jer će prolongirati mogućnost da ne dođe do popuštanja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni