Capak: Cijepljenje protiv koronavirusa bit će dobrovoljno i besplatno

Capak: Cijepljenje protiv koronavirusa bit će dobrovoljno i besplatno

(Ilustracija: Pexels)

Ovisno o dinamici isporuke cjepiva u prvom naletu će se moći cijepiti 62,5, odnosno 125 tisuća ljudi, najavio je Krunoslav Capak

Stožer civilne zaštite RH danas je na konferenciji za novinare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici objavio detalje o cjepivima protiv koronavirusa, odnosno kad će se i kako će se građani cijepiti.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković izvijestila je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno 3955 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 68 osoba je umrlo. Trenutno je broj aktivnih slučajeva 24 190. U protekla 24 sata testirano je 10 626 osoba. Na bolničkom liječenju je trenutno 2 427 osoba, od kojih je 262 na respiratoru.

„Incidencija je vrlo različita po pojedinim županijama, a najniža je u Istarskoj županiji. Na europskoj ljestvici incidencije u usporedbi s EU zemljama, Hrvatska je na 26. mjestu. Lošiji je od nas Luksemburg”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. S obzirom na mortalitet, Hrvatska je na 14. mjestu, a što se tiče udjela pozitivnih testova ukupno testiranih viši udio od Hrvatske ima Bugarska.

Od danas su na mrežnim stranicama Vlade i Zavoda za javno zdravstvo te na https://www.koronavirus.hr dostupne informacije o cjepivu. Capak je rekao da bi se krajem godine moglo registrirati Pfizerovo cjepivo, a od tvrtke Moderne početkom iduće godine. Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje će biti dobrovoljno.

„Pfizer je najavio da će prva runda cjepiva koja dođe u Hrvatsku sadržavati 125 tisuća doza. Tako da ćemo ukoliko bude kvartalna isporuka u prvom naletu moći cijepiti 62,5 tisuća ljudi. Ukoliko će biti mjesečna isporuka, onda možda i 125 tisuća ljudi“, izjavio je Capak.

Naglasio je da u borbi protiv antivakcionalnog pokreta najvažnije pravovremeno, precizno i stručno informirati dio građana i kroz publikacije stručnjaka. Također će se voditi dodatna kampanja Ministarstva zdravstva, Vlade i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Capak je rekao da će stručnjaci govoriti o cjepivu i njegovoj učinkovitosti, a i putem medija će se govoriti o važnosti cjepiva.

„Mislimo da je važno da u toj kampanji naglasimo da cijepljenjem ne štitimo samo sebe, nego i druge. To je jedno pitanje društvene odgovornosti i solidarnosti prema najosjetljivijima u populaciji”, istaknuo je Capak.

Dodao je da se od domova za starije zatražilo da dostave koliko će se ljudi u pojedinom objektu cijepiti te da za osobe koje nemaju sposobnost rasuđivanja njihovi skrbnici potpišu suglasnost o cijepljenju.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni