Camaro uskoro slavi svoj 50. rođendan

Camaro uskoro slavi svoj 50. rođendan

Ove se godine obilježava izuzetno važan događaj za General Motors: Chevrolet Camaro slavi svoj 50. rođendan!

Zvuči gotovo nevjerojatno da je tako mnogo vremena prošlo od prvog Camaro automobila, ali ono što je bitno je to da je Camaro bio i ostao američka ikona, od prve do šeste automobilske generacije, te jedno od velikih i omiljenih imena u američkoj auromobilskoj industriji.

Neki bi se mogli zapitati kako to da Camaro ove godine slavi 50. obljetnicu kad je zabilježeno da je prvi Camaro prodan 1967. godine. Točno je da je prodan 1967., međutim, treba se prisjetiti da je Camaro službeno pušten u prodaju u rujnu 1966. pa se otada računa njegovo prisustvo u javnosti.

Prvi Camaro kupe je osvanuo na tržištu po cijeni od 2.466 američkih dolara što je u odnosu na današnje cijene prava sitnica, gotovo rasprodaja. Taj je model mogao postići ubrzanje do 100km/h za ispod šest sekundi uz maksimalnu brzinu od preko 200 km/h. Prva generacija Camara je trajala od 1967. do 1969. godine. Najsnažnija verzija iz 1969. je imala čuveni ZL1 „big-block“ V8 7.0 litarski aluminijski ručno izrađen motor ugrađivan u Corvette. Motor je ugrađivan isključivo po narudžbi pojedinca.

Dizajn odnosno izgled kasnijih generacija Camara izveden je izravno iz prve verzije i predstavlja svojevrstan omaž modelu iz takozvanog zlatnog perioda performansi. Drugim riječima, briljantan retro izgled koji se ističe na cesti među svojim suvremenicima.

Iz Chevroleta poručuju da Camaro priča nema kraja, ali da se itekako dobro zna njezin početak. Model auta koji je prije pedeset godina promijenio svijet automobila nastavlja se razvijati, spajajući klasično i moderno na veliku radost svih ljubitelja Camara.

Promotivni video uz 50. obljetnicu:

https://www.youtube.com/watch?v=GLWijS8DD9g

Za više informacija o 50. obljetnici Camara te o novom prigodnom modelu za 2017. godinu, možete posjetite Chevroletovu stranicu:

visit Chevrolet’s Celebrate Camaro Fifty page.

U svakom slučaju, sretna 50. obljetnica i jedva čekamo nove modele!

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni