“Čak i da su svi automobili električni, globalna emisija C02 smanjila bi se tek za 0,4 %”

“Čak i da su svi automobili električni, globalna emisija C02 smanjila bi se tek za 0,4 %”

Treba tražiti i druga rješenja, zaključak je londonskog summita “Financial Times Future of Car”

Emisije štetnih plinova smanjila bi se samo za 0,4 % kada bi preko noći sva vozila koja trenutno prometuju Europom postala potpuno električna. Zaključak je to koji je svojim izlaganjem nametnuo Roberto Vavassori, predsjednik CLEPA-e, Europske asocijacije dobavljača u autoindustriji na summitu Financial Times Future of Car u Londonu, javlja Eutoexpress, a prenosi Jutarnji list.

A da električni automobili nisu »zeleni« koliko se misli ZG-magazin je ukazivao još 2016. godine.

Promet, proizvodnja električne energije i industrija tri su najveća doprinosa globalnim emisijama CO2, a ako se želi osjetno smanjiti zagađenje, prema Vavassoriju, proizvodnja električnih automobila u tom naumu daje tek neznatan doprinos smanjenju globalne emisije CO2.

Na europskim cestama trenutno prometuje gotovo 300 milijuna vozila, a premda se ta brojka svake godine naglo povećava, od te brojke tek je 800.000 potpuno električnih vozila.

»Europa je odgovorna za 10 posto svjetskih emisija ugljičnog dioksida, dok Kina, SAD i Indija čine 66 posto«, izjavio je Vavassori.

»Dakle, znamo da 7 posto globalnih emisija CO2 otpada na automobile i laka gospodarska vozila i kad bi primjerice od sutra cijela Europa bila potpuno elektrificirana, globalne emisije CO2 bi se smanjile za 0,7 posto. Kada bi se u računicu uzela i proizvodnja električne energije, odnosno fosilna goriva koja se koristi za njezinu proizvodnju, smanjenje CO2 iznosilo bi mizernih 0,4 posto. Jesmo li svjesni tog konteksta?«, zapitao je predsjednik CLEPA-e. (ZG-magazin / Jutarnji list)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni