Čak 60 % Hrvata ima prekomjernu tjelesnu težinu

Čak 60 % Hrvata ima prekomjernu tjelesnu težinu

Hrvati kao nacija prosječno žive tri godine kraće od ostalih Europljana, a iza 65 godina života 12 godina provede se uz neku bolest, odnosno ne baš dobru kvalitetu života“, izjavila je Balenović

Ivana Vranješ

Hrvatski dan osviještenosti o debljini obilježene je konferencijom za novinare u zagrebačkom hotelu Dubrovnik na kojoj je istaknuta važnost prevencije s ciljem sprječavanja brojnih bolesti uzrokovanih prekomjernom tjelesnom težinom.

Kako je istaknuto na konferenciji, s debljinom su najčešće povezane kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, arterijska hipertenzija, cerebrovaskularne bolesti, gastrointestinalne bolesti, degenerativne bolesti zglobova i maligni tumori.

Prema nekim istraživanjima čak 60 % Hrvata ima prekomjernu tjelesnu težinu ili debljinu, a pretilost njih oko 20 %. S prekomjernom tjelesnom težinom je i 35 % djece u dobi od 9 godina.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“, dr. med. Ivana Portolan Pajić, istaknula je da su navedeni podaci istraživanja dovoljan razlog da se društvo pokrene društvo te da se povećaju ulaganja u suzbijanje pretilosti i promicanje zdravih stilova života.

Naglasila je da Grad Zagreb kontinuirano podržava promicanje zdravih stilova života, a posebno podržava programe koje provode udruge, među kojima je i Udruga za prevenciju prekomjerne težine. Već nekoliko godina podržava i program „Petica” Hrvatskog liječničkog zbora, a od 2017. godine s Domom zdravlja Zagreb – Centar provodi savjetovalište o pravilnoj prehrani.

Ravnateljica tog doma zdravlja doc. dr. Antonija Balenović ustvrdila je da se prema nekim pokazateljima u Hrvatskoj gubi bitka s debljinom. „Hrvati kao nacija prosječno žive tri godine kraće od ostalih Europljana, a iza 65 godina života 12 godina provede se uz neku bolest, odnosno ne baš dobru kvalitetu života“, izjavila je Balenović. Dodala je da u savjetovalištu o pravilnoj prehrani na razini primarne zdravstvene zaštite savjete daju stručnjaci nutricionisti, a savjetovalište je za sve građane besplatno.

„Oko tisuću sugrađana dolazi na konzultacije, više od 70 % njih su žene, a savjete traži 19 % muškaraca. U više od 70 % slučajeve savjet traže sugrađani iznad 65 godina, a kad je riječ o mladima između 10 i 20 godina starosti, onda govorimo o 1 %”, rekla je Balenović.

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Referentnog centra za promicanje zdravlja Ministarstva zdravstva RH doc. dr. Sanja Musić Milanović je iznijela neke epidemiološke podatke. Spomenula je istraživanje iz 2003. godine kada je 20 % djece imalo prekomjernu tjelesnu težinu, a trinaest godina kasnije istraživanje pokazuje da 35 % djece ima prekomjernu tjelesnu težinu.

„Drastičan skok je težine djece s 20 na 25 % od 2003. do danas. Unutar tih 35 % Hrvatska nije izuzetak u odnosu na druge mediteranske zemlje. U Hrvatskoj 42 % dječaka u dobi od 8 do 9 godina koji žive uz more imaju prekomjernu tjelesnu težinu“, istaknula je Musić Milanović. Dodala je da istraživanja pokazuju kako 63 % odraslih u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a prema istraživanju iz 2015. godine 60 %.

Musić Milanović napominje da edukacija sama po sebi nije dovoljna, nego i okolišni čimbenici ne bi li se problemu prekomjerne tjelesne težine stalo na kraj. Ukazala je da će se korištenjem sredstava iz Europskog socijalnog fonda nakon matičnih i područne škole opremiti toboganima, kako bi sva djeca imala tjelesnu aktivnost. Također, u svim županijama u parkovima će se nalaziti i sprave za vježbanje, kao i prilagođene sprave za djecu s invaliditetom.

Predstojnik Sveučilišne Klinike za dijabetes Vuk Vrhovac doc. dr. Dario Rahelić rekao je da je situacija što se tiče šećerne bolsti tipa 2 u Hrvatskoj slična kao i u Europi i svijetu. Na njezino liječenje u Hrvatskoj se godišnje troši 4,6 milijardi kuna, od toga čak 88 % odlazi na troškove liječenja kroničnih komplikacija. „Ukoliko želimo smanjiti troškove lijećenja šećerne bolesti tipa 2 moramo je pokušati prevenirati, a prevencija je pokušaj postizanja i održavanje poželjne tjelesne mase“, upozorio je Rahelić.

U organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerene tjelesne težine i Zaklade „Hrvatska kuća srca“ Hrvatski dan osviještenosti o debljini trebao se obilježiti 4 konferencijom Hrvatski dan debljine s temom Gubimo li bitku s debljinom. No konferencija je odgođena za svibanj ili rujan zbog epidemije korona virusom.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni