Čak 20 % pješaka i biciklista ne primjećuje crveno svjetlo na pješačkim prijelazima

Čak 20 % pješaka i biciklista ne primjećuje crveno svjetlo na pješačkim prijelazima

(Foto: zagreb.hr)

U povodu Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, 21. listopada, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je obišao lokaciju prvog »semafora budućnosti« kakav je postavljen na križanju Frankopanske ulice i Prilaza Gjure Deželića.

Ovaj jedinstveni tip semafora u Europi reflektira crveno svjetlo prema pločniku pa tako pješacima i biciklistima zadubljenima u ekrane svojih mobilnih telefona signalizira da obrate pozornost na promet oko sebe.

Inicijativu za postavljanje ovakvih semafora potaknula je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) i Gradskog sektora za promet uz asistenciju Fakulteta prometnih znanosti.

»Nadamo se da ćemo ovim primjerom smanjiti broj prometnih nesreća i sačuvati najugroženije skupine – pješake i bicikliste«, istaknuo je prilikom obilaska gradonačelnik Bandić.

Predsjednik HUMS-a Alen Ostojić je kazao da je ovaj pilot-projekt uspio zahvaljujući otvorenosti Grada Zagreba i akademske zajednice te tvrtke Elektomodul promet. Prema istraživanju što je provedeno u okviru ovog projekta, čak 50 % pješaka i 33 % biciklista koristi mobitel dok se kreće pješačkim prijelazom, a 20 % ih niti ne primijeti da se na semaforu upalilo crveno svjetlo. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni