Čačić u petak na slobodi

Čačić u petak na slobodi

Čačić u petak na slobodi

Povjerenstvo za privremeni otpust pri Ministarstvu pravosuđa prihvatilo je zahtjev bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, koji je sredinom svibnja tražio da ga se pusti s izdržavanja kazne na koju je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010, prenio je danas HRT. Čačić će na slobodu izaći u petak.

Njegov odvjetnik Čedo Prodnović uoči sjednice Povjerenstva najavio je da očekuje pozitivan ishod jer bi drugačija odluka, ustvrdio je, značila kršenje prava njegova klijenta. Sukladno odluci mađarskog suda Čačić je trebao na slobodu biti pušten prije mjesec dana, dodao je Prodanović.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade kaznu za prometnu nesreću s dvoje poginulih u Mađarskoj počeo je služiti lani 17. lipnja, nakon što mu je Vrhovni sud odbio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda, koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora, u skladu s presudom suda u Mađarskoj.

Njegova obrana smatra da je pritom došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je, prema mađarskoj presudi, Čačić nakon polovice kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodi domaćim zakonom koji propisuje da za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebnu molbu. (hrt /zgm)