Čačić pokreće projekt Zagreb na Savi težak 1,2 mlrd. eura

Vrijednost cijele investicije u kanal, brane i hidroelektrane premašuje 1,2 milijarde eura. Svi ostali dijelovi projekta Zagreb na Savi mogli bi biti pokrenuti tijekom 2014. godine, a završetak izgradnje kompleksa zgrada Vlade i pravosuđa Čačić vidi u 2017. godini

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predstavio je na međunarodnoj konferenciji o nekretninama u Zagrebu osnove projekta Zagreb na Savi. Projekt uključuje gradnju četiri hidroelektrane, riječne luke i kompleksa zgrada u kojima bi bile smještene institucije Vlade i pravosuđa.

Ključni je objekt cijelog projekta, kako ga je Čačić predstavio, brana na Savi kod Prečkog, kao dio jedne od četiri hidroelektrane (druge tri bile bi HE Podsused, HE Zagreb i HE Drenje). Na nju bi se nadovezao odteretni kanal Sava-Odra, koji bi postao Sava-Odra-Sava, čime bi se sadašnji tok rijeke Save kroz Zagreb pretvorio u kanal, a odteretni kanal bi postao rijeka. Tako bi se trajno stabilizirao vodostaj Save u Zagrebu i na dužini od 17,5 kilometara oslobodilo oko 350 hektara zemljišta koje sada stoji neiskorišteno između savskih nasipa, jer služi samo za izlijevanje vode kada Sava nabuja.

Na tom zemljištu, negdje na središnjoj lokaciji gdje se sada nalaze hipodrom s južne strane i zgrada Hrvatske radiotelevizije sa sjeverne strane Save, Čačić vidi i mjesto za novi kompleks Vladinih institucija i sudova. Izgradnju bi financirao kroz javno-privatno partnerstvo, a kao moguće partnere spomenuo je Zagrebačku banku i Europsku banku za obnovu i razvoj. Prema njegovoj računici, Vlada sada troši 5,3 milijuna eura godišnje na zakup prostora u kojima djeluju njezine institucije. Tim novcem mogli bi kroz 30 godina otplaćivati investiciju privatnog partnera u izgradnju Vladina kompleksa čiju površinu Čačić planira na 230.000 četvornih metara, čemu bi pridodao i oko 90.000 četvornih metara za nove zgrade sudova. ”To nas neće koštati ništa, a donijelo bi zamah gospodarstva”, uvjeren je Čačić.

Nakon što predloženi okvir investicija prihvati Vlada, prvi potpredsjednik predviđa da bi izrada dokumentacije i ishođenje svih dozvola bilo završeno do srpnja 2013., kada bi mogli početi radovi na odteretnom kanalu i brani Prečko, koji bi mogli biti završeni do studenoga 2015., upravo pred sljedeće parlamentarne izbore. Vrijednost cijele investicije u kanal, brane i hidroelektrane premašuje 1,2 milijarde eura. Svi ostali dijelovi projekta Zagreb na Savi mogli bi biti pokrenuti tijekom 2014. godine, a završetak izgradnje kompleksa zgrada Vlade i pravosuđa Čačić vidi u 2017. godini. (Privredni vjesnik)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni