Čačić je izbačen iz HNS-a zbog političkog „soliranja“ i destabilizacije stranke

Čačić je izbačen iz HNS-a zbog političkog „soliranja“ i destabilizacije stranke

„HNS na te poruke i akcije nije reagirao deset mjeseci, smatrajući kako će ta aktivnost ipak prestati, u skladu s onim što je Radimir Čačić govorio prije odlaska na odsluženje kazne – da se, ukoliko presuda bude pravomoćna, definitivno povlači iz politike“

Predsjedništvo Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, u punom sastavu, donijelo je u srijedu jednoglasnu odluku kojom je Radimir Čačić isključen iz HNS-a.

Predsjedništvo je odluku donijelo na temelju članka 8. stavak 7. Statuta HNS-a i članka 14. Pravilnika o članstvu, u kojemu se navodi da „ukoliko procijeni da je član počinio iznimno teške povrede Statuta HNS-a ili nanio štetu ugledu HNS-a i stranci u cijelosti Predsjedništvo HNS-a može većinom glasova donijeti odluku o isključenju člana HNS-a. Odluka Predsjedništva je konačna.“

Razlozi odluke nalaze se u činjenici da je tijekom posljednjih deset mjeseci, otkad je otišao na odsluženje zatvorske kazne, Radimir Čačić intenzivirao komunikaciju u javnosti koja je išla direktno na destabiliziranje stranke, naročito na sjeverozapadu Hrvatske, te neovlašteno sazivao sastanke, pojasnila je predsjednica HNS-a Vesna Pusić. HNS na te poruke i akcije nije reagirao deset mjeseci, smatrajući kako će ta aktivnost ipak prestati, u skladu s onim što je Radimir Čačić govorio prije odlaska na odsluženje kazne – da se, ukoliko presuda bude pravomoćna, definitivno povlači iz politike. Međutim, ono što je potaknulo Predsjedništvo da razmotri ovaj problem bila je činjenica da su se i praktično počele provoditi neke ideje koje je on iznosio u komunikaciji sa stranačkim kolegama, a to su dogovori i razgovori u ime HNS-a o mogućim političkim partnerstvima u budućnosti.

HNS kao važan politički projekt

„HNS je ozbiljan i, po našem mišljenju, za Hrvatsku važan politički projekt i naša je dužnost kao vodstva stranke da zaštitimo stranku od takve vrste i gubljenja vjerodostojnosti i destabiliziranja, a naročito da zaštitimo naše kolege na sjeverozapadu, koji su u ovom razdoblju bili pod naročito velikim pritiskom. Smatrali smo da nije potrebno ulaziti u takvu vrstu rasprava, ali kad su one krenule u smjeru neovlaštenog preuzimanja obaveza za samu stranku, tada je naša obaveza reagirati. Kolega Čačić se sam svojim postupcima doveo u ovu situaciju“, istaknula je Pusić.

Dodala je da se HNS se našao pred odlukom ima li budućnost i perspektivu započetu s timom mladih ljudi koji dolaze i angažiraju se u politici, ili tu budućnost nema. „Kao predsjednica stranke i moji kolege u Predsjedništvu, kao njegovi članovi, smatrali smo svojom obavezom i sastavnim dijelom svoje zadaće na tim dužnostima osigurati budućnost HNS-u“, poručila je.

Osvrnula se i na tezu u medijima o osobnom sukobu Vesne Pusić i Radimira Čačića, poručivši kako to s osobnim sukobom nema nikakve veze. „To, naravno, pokazuju i odluke stranačkih tijela, ali radi se o dilemi između prošlosti i budućnosti HNS-a. Odlučivalo se o tome ima li generacija u HNS-u koja dolazi šanse da jednu narodnjačku, liberalno demokratsku ideju u hrvatskoj politici vodi i razvija dalje. Odluka koju smo donijeli potvrdila je da ta generacija u HNS-u i u Hrvatskoj ima šansu. O tome se ovdje radi!“. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni