Burna rasprava o Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom

Burna rasprava o Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom

„Spaljivačka koncepcija je suprotna europskim direktivama gdje se promovira recikliranje, odvajanje na kućnom pragu i sprečavanje nastanka otpada. Struka je dokazala da se 98 posto otpada može reciklirati“, istaknula je Genzić Horvat i navela primjere gradova u Europi koji su umjesto spalionica uveli koncept „0 otpada“ kao načina postupanja s otpadom.

Na današnjoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine Grada Zagerba raspravljalo se o Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Sandra Tucak Zorić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i gospodarenja otpadom rekla je kako gospodarenje otpadom podrazumjeva reciklažu, kao preduvjet za izgradnju spalionice. Članicu Odbora Martinu Jović zanimalo je mišljenje čelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom u svezi dioksinima i furanima, štetnim kemijskim spojevima, koji bi se ispuštali u atmosferu sagorijevanjem otpada u zagrebačkoj spalionici. „Osim toga vidljivo je iz Nacrta kako se predviđa postotak recikliranja od 23 posto u 2015. godini, a činjenica je kako Europska komisija zahtjeva 70 posto. Dotaknula bih se i mulja iz Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, za koji je predviđeno spaljivanje u spalionici. Koji drugi načini njegovog zbrinjavanja nam ostaju“, pitala je Jović.

Javna rasprava o gospodarenju otpadom trajala tijekom ljeta

Ona je napomenula kako joj je drago da je predsjednik Odbora Andrija Mikulić na sjednicu pozvao i članove Udruge UZOR iz Resnika, te je zaključila kako oni do sada nisu imali priliku puno raspravljati s gradskim vlastima po pitanju izgradnje spalionice i gospodarenja otpadom.

„I nama je drago da je Udruga UZOR ovdje. Ne bih se složila s činjenicom da oni nisu imali pravo iznijeti svoje mišljenje. Postojale su javne rasprave, koje su bile otvorene za sve građane. Mi smo dobili pitanja od Udruge UZOR, ali i drugih udruga“, istaknula je Tucak Zorić. Članica Odbora Jović je odgovorila kako je javna rasprava o gospodarenju otpadom stavljena tijekom ljeta kada su ljudi na godišnjem odmoru te kako se s udrugama razgovaralo tek tijekom javne rasprave, a ne prije donošenja Plana gospodarenja otpadom.

Mulj pogodan za proizvodnju mineralnih gnojiva

Milan Poljak
Milan Poljak

Tucak Zorić je naglasila kako je u Planu postavljena za cilj reciklaža od 50 posto do 2020. godine te kako je postotak od 23 posto stavljen u Plan za 2015. godinu iz razloga jer još uvijek nije izgrađena potpuna infrastruktrua koja bi omogućila učinkovitiju reciklažu. Branimir Vlah projektant zagrebačke spalionice iz tvrtke Elektroprojekt, istaknuo je kako je spalionica najbolje riješenje za zbrinjavanje mulja iz Centralnog   uređaja za pročišćavanje otpadnih voda jer se mulj ne može zbirnuti na drugi način.

Član Udruge UZOR i profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Milan Poljak, stručnjak za pitanja mulja, u svom izlaganju je rekao kako je mulj koji se nalazi u krugu Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trebao biti dorađen kako bi se mogao dalje zbrinjavati. On je istaknuo kako se u mulju pored potencijalnih virusa i bakterija nalaze i teški metali, poput kadmija, žive i olova. „U ovom Planu analiza kaže da ih nema, a to je nemoguće. Analize pokazuju da se danas iz mulja mogu raditi mineralna gnojiva, a ne postoje ograničenja koja bi sprečavala da se on koristi u proizvodnji žitarica i kukuruza“, predložio je Poljak.

Koncept „0 smeća“ ili spalionica?

Branka Genzić Horvat predsjednica Udruge UZOR istaknula je kako Udruga još uvijek nije dobila odgovore na pitanja koja su uputili nadležnim gradskim službama. „Na neka nam je pitanja odgovoreno tek nakon žalbenog postupka povjerenika za informiranje. Kako se može krenuti u tematsku sjednicu, a da se nije odgovorilo na sva pitanja“, zapitala je prisutne Genzić Horvat. „Spaljivačka koncepcija je suprotna europskim direktivama gdje se promovira recikliranje, odvajanje na kućnom pragu i sprečavanje nastanka otpada. Struka je dokazala da se 98 posto otpada može reciklirati“, istaknula je Genzić Horvat i navela primjere gradova u Europi koji su umjesto spalionica uveli koncept „0 otpada“ kao načina postupanja s otpadom.

Na njezine primjedbe Tucak Zorić je odgovorila kako u Europi postoji oko 450 spalionica te kako se planira izgradnja njih još 14. „Kako oni mogu graditi, a mi ne možemo. Voljela bih da koncept „0 otpada“ o kojem govorite stavite u kontekst tih gradova, koji su znatno manji po broju stanovnika od Zagreba i gdje se taj model može primjeniti“, rekla je Tucak Zorić i dodala kako se Ured očitovao na poslana pitanja Udruge UZOR te da će im odgovori biti ubrzo dostavljeni.

(V.Vukoje)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni