Burekdžija za 21. stoljeće

Burekdžija za 21. stoljeće

Hrvatska doista postaje zemlja znanja. Barem ako je suditi po novom Programu ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje priprematelj bureka i pizza, koji je stupio na snagu nakon jučerašnje objave u Narodnim novinama. Naime, pred kandidate za spomenuta zanimanja novim programom stavljeni su zaista impresivni zahtjevi kada je riječ o posjedovanju različitih znanja, vještina i propisa, bez kojih je teško zamisliti kako bi jedan „priprematelj bureka“ (iliti po narodski burekdžija), odnosno pekač pizza, mogli obavljati svoje svakodnevne radne aktivnosti. Štoviše, čudi nas kako su oni do sada, bez provjere ovih znanja uopće mogli raditi. Bilo je stoga krajnje vrijeme da se konačno uvede red u taj anarhični pripremateljsko-pekarski sektor i počne provjeravati znanje ovih kandidata…

Ubuduće, stručna osposobljenost za ova zanimanja će biti dopuštena kandidatima koji su usvojili slijedeća znanja (navodimo samo neka):

Iz područja gospodarstva:

– vođenje poslovanja (organizacija poslovanja, poslovni plan, komunikacija, rukovođenje)
–  osnove marketinga
–  financijsko-ekonomsko područje (porezni sustav, carine  i carinski postupak i nadzor, vođenje poslovnih knjiga, platni promet) (!);

Iz područja pravnih propisa:

– ustrojstvo državne vlasti,
–  gospodarsko pravo (ugovori i zastupanje)
– Zakon o obrtu
– organiziranost obrta (Komorski sustav)
– Zakon o radu
– trgovačka društva
– nasljedno pravo
– zemljišne knjige, posjed i vlasništvo
– zaštita na radu
– zaštita okoliša

Uz teorijski dio budući pizza i burek – majstori morat će se dokazati i u praktičnom dijelu – zamijesiti tijesto, pripremiti nadjev od sira (za burek), začiniti i oblikovati tijesto, premazati umakom … i ispeći.

Ove će se vještine ocjenjivati u rasponu ocjena od 1 do 10, a kako bi stručni ocjenjivački  žiri zbog velike navale na ova zanimanja imao lakši posao pri zbrajanju bodova ( i time povećao svoju učinkovitost!), provjeravat će se znanja iz okruglo 10 područja, tako da je najveći broj bodova koje kandidat može osvojiti = 100. Bolje se nije moglo postaviti.

U svakom slučaju, moramo pozdraviti ovaj iskorak u smjeru povećanja obrazovanosti našega pučanstva, koji će zahvaljujući usvojenim znanjima i većoj obrazovanosti naših pekačkih kadrova zasigurno doprinijeti  i povećanju konkurentnosti posrnulog hrvatskog gospodarstva. Možda još ne bi bilo loše razmotriti mogućnost da se za ova zanimanja uvedu sveučilišni studiji. (B. J.)

OZNAKE
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni