Bunjevci predstavili svoje nošnje i običaje

Bunjevci predstavili svoje nošnje i običaje

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem gradskom trgu u nedjelju je održana manifestacija Dužijanca u Zagrebu, na kojoj su se predstavili vojvođanski Hrvati, a proslavi je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Ove godine obilježava se 50. obljetnica te tradicionalne kulturno-stvaralačke manifestacije kojom se slavi završetak žetve u Subotici. Dužijanca također ima i povijesni značaj za nacionalni identitet bačkih Hrvata budući da se različitim sadržajima čuva se tradicija i ljepota njihovih običaja.

»Bunjevački Hrvati danas su se na najbolji mogući način predstavili u svojim nošnjama, a pjesmom, plesom i običajima nas su vratili u prošlost«, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević. »Vjerujemo da im ovakvi susreti pomažu da u svojoj matičnoj zemlji, Republici Srbiji njeguju svoje običaje i jezik, ali i da kroz kontinuiranu vezu sa zemljom svojih predaka očuvaju svoj nacionalni identitet«, dodala je zamjenica te naglasila da je jedan od ciljeva međugradske i međunarodne suradnje upravo kontinuirana suradnja s Hrvatima izvan domovine.

Izrazivši zadovoljstvo proslavom 50. obljetnice Dužijanca u Zagrebu, Marinko Piuković, direktor Udruge bunjevačkih Hrvata istaknuo je da je ovo najveća manifestacija svih Hrvata u Vojvodini i Srbiji koju slave tri dana zaredom na gradskim trgovima i crkvi te nadodao da kao manjina pokušavaju na sve načine očuvati običaje, kulturu i tradiciju. (zagreb.hr / zg-magazin.com.hr)  

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni