Bukovac ipak dobiva novu osnovnu školu

Bukovac ipak dobiva novu osnovnu školu

Gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje i suradnici obišli su u petak, 8. svibnja Osnovnu školu Bukovac koja je pretrpjela znatna oštećenja u potresu 22. ožujka ove godine.

Postojeća građevina na adresi Trnac 42 izgrađena je 1967. prema projektu pokojnog arhitekta Zlatka Selingera. Zadnja rekonstrukcija izvedena je krajem 70-ih godina 20. stoljeća.

Gradonačelnik Bandić se zahvalio roditeljima na strpljenju i razumijevanju, rekavši kako će kamen temeljac za školu biti postavljen do kraja ove godine. »Točno kada ne znam, jer to ovisi o natječajnoj proceduri«, rekao je. Dodao je i to kako se vodila velika rasprava o tome da li bi školu trebalo rekonstruirati ili popravljati i donesena je odluka da nema rekonstrukcije stare škole, nego izgradnja nove škole. Bez obzira na COVID-19 i proračun Grad će s ovim Projektom krenuti.

Očekuje se da će škola biti završena do kraja 2021. godine.

Projektant Davor Mateković je rekao kako će nova škola imati oko 10.000 »kvadrata«, 36 novih učionica, od kojih će biti 20 učionica predmetne i 16 učionica razredne nastave, kabinete, polivalentni prostor, knjižnicu, garderobu, sanitarije, gospodarski i upravni prostor, vanjsko sportsko igralište te školski trg i parkiralište. »Škola je projektirana na suvremen i moderan način, a zadržava se samo postojeća dvodijelna dvorana na sjeveru. Preostali dio se uklanja te se dograđuje konceptualno prateći razvedenost postojeće građevine«, pojasnio je Mateković.

Sukladno s navedenim i urbanistički zadanim parametrima predviđa se građevina visine prizemlje + 2 kata, tlocrtno koncipirana s centralnom komunikacijskom lamelom koja se proteže u smjeru sjever-jug na koju se nižu poprečne lamele izdužene u smjeru istok-zapad, ukupne investicije između 90 i 100 milijuna kuna.

Gradonačelnik Bandić je također dodao kako je Grad u školskoj godini 2019/2020. napravio 4 osnovne škole, 2 vrtića i jednu srednju školu te 6 novih dvorana, dok je jedan srednja škola adaptirana, ukupne investicije 680 milijuna kuna.

„Roditelji OŠ Bukovac zadovoljni su te u isto vrijeme s oprezom gledaju i iščekuju iduće korake Grada prema dogovorenim obećanjima i dogovorenim rokovima. Roditelji pripremaju slanje podsjetnika svim nadležnim institucijama kako bi se ostvarilo pravo obećanje da će građevinska dozvola biti izdana do kraja svibnja 2020 godine te će odmah nakon toga biti obavljen postupak javne nabave za izgradnju nove škole“, rekao je za ZG-magazin, Stipe Pavičić, član Vijeća roditelja OŠ Bukovac. Dodao je da će roditelji nastaviti i dalje aktivno raditi na realizaciji projekta izgradnje nove škole i redovito objavljivati nove pomake. (Ivana Vranješ)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni