Budućnost je stigla: Šveđani zaposlenicima ugrađuju čipove

Budućnost je stigla: Šveđani zaposlenicima ugrađuju čipove

Premda je biološki siguran za ugraditi, iz podataka koje čip generira može se saznati koliko često zaposlenik dolazi na posao ili što kupuje

Švedsko središte razvojnih tvrtki Epicenter svojim zaposlenicima nudi usađivanje mikročipov veličine zrna riže koji funkcioniraju kao magnetne kartice: za otvaranje vrata, rukovanje pisačima ili kupnju smoothie napitaka mahanjem ruke.

Injekcije su postale toliko popularni da se za one koji su spremni čipirati se priređuju zabave, prenosi Associated Press.

Patrick Mesterton, suosnivač i izvršni direktor Epicentera smatra da je najveća prednost mikročipova njihova praktičnost jer oni zamjenjuju puno stvari koje treba nositi sa sobom, kao što su komunikacijski uređaji, kreditne kartice ili ključevi.

Tehnologija sama po sebi nije nova. Takvi čipovi služe kao virtualne ovratnika ploče za kućne ljubimce. Tvrtke ih koriste i za praćenje isporuke. Jedino što se nikad do sada nisu koristili za označavanje zaposlenika na široj razini. Epicentar i nekolicina drugih tvrtki među prvima su omogućili širu dostupnost čipova za svoje radnike.

A kao i kod većine novih tehnologija, otvaraju se tu sigurnosna pitanja, kao i pitanja privatnosti. Premda je biološki siguran za ugraditi, iz podataka koje čip generira može se saznati koliko često zaposlenik dolazi na posao ili što kupuje. Za razliku od uobičajenih magnetnih kartica kakve koriste kompanije ili pametnih telefona koji može generirati iste podatke, osoba se ne može jednostavno odvojiti od ugrađenog čipa.

»Naravno, ugraditi stvar u svoje tijelo je prilično veliki korak za napraviti, isto je bilo i sa mnom«, rekao je Mesterton, prisjećajući se kako je u početku imao sumnje. »Ali onda, s druge strane, u ljudsko tijelo se usađuju razne stvari, kao što su pacemaker i stvari za kontrolu rada srca. A to je puno ozbiljnije od malog čipa koji zapravo može komunicirati s uređajima«, rekao je on.

Epicenter, koji je dom za više od 100 tvrtki i oko 2.000 radnika, počeo je s usađivanjem čipova u siječnju 2015. i čipove sada nosi oko 150 radnika. Tvrtka sa sjedištem u Belgiji također nudi svojim zaposlenicima takve implantate, a tu su i izolirani slučajevi diljem svijeta gdje su ljubitelji tehnologije iskušali ovakvo rješenje u posljednjih nekoliko godina.

Mali implantati koriste Near Field Communication (NFC) tehnologiju, isto kao i beskontaktne kreditne kartice ili uređaji za mobilno plaćanje. Kada se aktivira čitač udaljen nekoliko centimetara daleko, mala količina podataka poteče između dva uređaja putem elektromagnetskih valova. Implantati su »pasivni«, što znači da sadrže informacije koje drugi uređaji mogu čitati, ali ne mogu pročitati informacije.

Ben Libberton, mikrobiolog na Karolinska institutu u Stockholmu, kaže da bi haker mogao izvući mnoge količine informacija od ugrađenih mikročipova. Etičke dileme će postati sve veće s većom sofisticiranošću mikročipova.

»Podaci koje ste eventualno mogli dobiti iz čipa ugrađenog u vašem tijelu su puno drugačiji od podataka koje možete dobiti iz pametnog telefona«, kaže on. Među tim podatcima su oni o nečijem zdravlju, boravcima na nekim lokacijama, vremenu rada i pauzama, odlascima na zahod i sl.

Libberton rekao da ako e takvi podaci prikupljaju, veliko je pitanje što se dalje događa s njima, tko ih koristi i za koju svrhu.

Ugradnja implantata se obavlja pomoću šprice, ubrizgavanjem u mesnati dio ruke, odmah do palca. Sljedeći korak je da ga se elektronikom preseli dalje u tijelo.

»Želim biti dio budućnosti«, kaže Sandra Haglof uz osmijeh dok joj se u ruku ubrizgava čip. Ova 25-godišnjakinja je zaposlenica Envatomatica, tvrtke koja surađuje s Epicenterom.

 B. Jagačić

Komentari su zatvoreni