Budućnost graditeljstva na sajmovima energetske učinkovitosti

Budućnost graditeljstva na sajmovima energetske učinkovitosti

Ministrica Mrak Taritaš napomenula je kako se u graditeljstvu prvo osjeti recesija, ali i da ta grana prva osjeti i izlazak iz nje. Smatra da je energetsko certificiranje objekata ulaganje u budućnost jer „što je energetski certifikat za nekretninu viši razred tada će se manje trošiti na energent, a to je jednostavno odnos prema vlastitom novčaniku“

Sajmovi energetske učinkovitosti: Interklima, Energetika i Zelena gradnja svečano su danas otvoreni na Zagrebačkom velesajmu, kada se obilježava i Dan planeta Zemlje.

„Ovaj sajam pokazuje budućnost u graditeljstvu. Budućnost graditeljstva nije gradnja autocesta jer smo gotovo spojili sve što se treba povezati, niti gradnja velikog broja stanova. Budućnost je poboljšati ono što danas imamo korištenjem novih tehnologija, znanja i materijala“, izjavila je na otvorenju Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

drvena_kuca_zvNapomenula je kako se u graditeljstvu prvo osjeti recesija, ali ta gospodarska grana prva osjeti i izlazak iz recesije. Smatra da je energetsko certificiranje objekata ulaganje u budućnost jer „što je energetski certifikat za nekretninu viši razred tada će se manje trošiti na energent, a to je jednostavno odnos prema vlastitom novčaniku“.

Posjetitelji će se na sajmu moći upoznati s energetski štedljivim tehnologijama i sustavima opremanja objekata, energetsko učinkovitim mjerama, obnovljivim izvorima te održivom gradnjom.

„Ovo je važna godina za globalnu zajednicu, godina u kojoj bi svjetski lideri trebali donijeti ugovor o klimatskim promjenama popraćen odgovarajućim akcijskim planovima“, napomenula je Marina Pavković, voditeljica Zagrebačkog velesajma.

Učinkovitije trošenje  energije

Sajmovi Interklima i Energetika praćeni su znanstvenim skupovima, konferencijama i radionicama koji demonstriraju primjenu energetskih tehnologija te jačaju svijest o učinkovitim mjerama u korištenju energije i topline.

Zelena gradnja je novi projekt Zagrebačkog velesajma, a promovirat će energetski učinkovite građevinske materijale i opremu, odnosno projektiranje, izgradnju i rekonstrukciju objekata na energetski učinkovit i prihvatljiv način.

Posjetitelji će pri dolasku odmah uočiti novi detalj u dvorištu Velesajma – gradnju suhozida, Naime, tijekom trajanja sajma demonstrirat će se umijeće gradnje koje je zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro, a svi koji žele naučiti kako izraditi suhozid u ovih nekoliko dana imaju za to savršenu priliku. Planira se s otprilike 5 kubika kamena izgraditi 5 do 6 metara zida.

grafiti_zvUz to, na jednom od paviljona pokazat će se učinkovitost premaza pomoću kojeg se svaki grafit jednostavno može ukloniti s fasade objekata. Tvrtka Vailant na svom će štandu izložiti Interaktivni stol koji pruža mogućnost samostalne virtualne konfiguracije sustava za grijanje te pripremu potrošne vode na jednostavan, pregledan i zanimljiv način.

Elna Kabel d.o.o. naglasak stavlja na energetski učinkovite i ekološki prihvatljive tehnologije i proizvode iz područja energetike. U sklopu sajma promovira LED rasvjetu globalno etablirane tvrtke CREE i stanice za punjenje električnih automobila tvrtke General Electric. Sve veća popularnost električnih automobila dovodi do potrebe za jednostavnošću i većom brzinom punjenja što zahtijeva nova rješenja.

Sajmovi energetske učinkovitosti otvoreni su do 25. travnja, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni