Budući očevi sve češći polaznici trudničkih tečajeva

Budući očevi sve češći polaznici trudničkih tečajeva

Polaznicima se drže predavanje o promjenama na tijelu tijekom trudnoće, prehrani i vježbanju trudnica, o odlasku na porod, fazama poroda, izgonu bebe, dojenju, njezi kože djeteta i babinjama. Sestra Novak kaže kako polaznike najviše zanima sam porod, disanje kod poroda, njega djeteta i dojenje

Gradski ured za zdravstvo 12 godina z redom organizira provođenje trudničkih tečajeva na 12 lokacija domova zdravlja na području Zagreba. Tečajevi se održavaju svaki mjesec u trajanju od dva dana po tri sata. Da bismo vidjeli kako to izgleda u praksi odlučili smo posjetiti jedan ovakav tečaj u Domu zdravlja Zagreb – Zapad na Prilazu baruna Filipovića 11. Tamo smo susreli brojne parove i trudnice željne učenja o njezi novorođenčeta. Provjerili smo očekivanja polaznika, ali i iskustvo medicinskog osoblja koje vodi ove tečajeve te se uvjerili kako su Hrvati puno hrabriji od Amerikanaca, barem od onih koji se prikazuju u scenama američkih filmova na trudničkim tečajevima.

Trudnicki-tecaj-CibariciSupružnici Čibarić za ovaj su tečaj saznali na internetu i odlučili doći ovaj dom zdravlja jer im njegova lokacija najbolje odgovara. „U sedmom sam mjesecu trudnoće i sve me na temu trudnoće zanima. Planiram roditi u Bolnici Sveti Duh. Ovo mi je prva trudnoća i ne znam kako izgleda porod. Nadamo se da će nam tečaj biti koristan“, iznijela je svoja očekivanja Nikolina Čibarić. „Do sada smo se najviše informirali i proučavali obleku beba, a vjerujemo da ćemo na tečaju naučiti nove korisne stvari. Da budem iskren, na tečaj sam se odazvao jer je to uvjet pod kojim mogu nazočiti porodu“, priznao je njezin suprug. Termin za porod je 1. srpanj, a Čibarići očekuju djevojčicu. „Trenutačno me nije strah, ali svakim danom sve više razmišljam o tome“, iskrena je buduća mama Čibarić.

Dugogodišnje iskustvo rada u patronaži

Ove dvodnevne tečajeve vode liječnici specijalisti ginekologije i patronažne sestre. Svoje iskustvo rada u patronaži, posebno u radu s majkama i novorođenčadi već 15 godina na tečajevima za trudnice prenosi patronažna sestra Željka Novak. Ona radi u Zdravstvenoj stanici na Jarunu već 20 godina, a do sada je držala predavanja na ovakvim tečajevima za više od 4500 parova. „Već 13 godina vodim s kolegicom Grupu za potporu dojenju Mali gurmani. Dugi niz godina radim s trudnicama, majkama i novorođenčadi. Prije sam vodila trudničke tečajeve u Domu zdravlja u Nehajskoj ulici. Tih početnih godina buduće majke su na tečajeve uglavnom dolazile same bez partnera. No, danas se to promijenilo. Budući očevi su uvelike počeli dolaziti na ove tečajeve“, priznaje Novak. Ona kaže kako se s godinama povećao i broj polaznika ovih tečajeva pa nerijetko dvorana bude popunjena do posljednjeg mjesta.

Željka Novak

Željka Novak

Tijekom dva dana Novak polaznicima drži predavanje o promjenama na tijelu tijekom trudnoće, prehrani i vježbanju trudnica, o odlasku na porod, fazama poroda, izgonu bebe, dojenju, njezi kože djeteta i babinjama. Sestra Novak kaže kako polaznike najviše zanima sam porod, disanje kod poroda, njega djeteta i dojenje. „To sve ukupno traje pet sati tijekom ova dva dana, a jedan sat predavanje drži ginekologinja. Uglavnom nam na tečajeve dolaze prvorotkinje, ali i majke koje rađaju nakon poduže pauze“, objašnjava patronažna sestra. Ona smatra kako je dobro što bolnice uvjetuju očevima prisustvo pri porodu pohađanjem tečaja za trudnice. „Mislim da je to dobro jer se ovako i budući očevi mogu educirati. Do sada smo imali samo nekoliko slučajeva odustajanja očeva od odlaska s majkama na porod. Radi se o jako malom broju, uglavnom su se prepali kada bi čuli na tečaju kako će to izgledati na porodu. No, iskustva su uglavnom pozitivna i koliko uspijevamo dobiti povratne informacije, očevima je drago kad nazoče porodu“, otkrila nam je Novak.

V. Vukoje