„Budimo tolerantni svaki dan!“

„Budimo tolerantni svaki dan!“

Darinko Kosor: Luka Ritz pojam je mladosti i uspješnosti, nenasilja i prijateljstva, a nagrada koju dodjeljujemo i koja nosi njegovo ime poručuje da nasilje nije hrabrost, a time i nagoviješta bolji svijet jer zahvaljujući i našem Luki, on zaista postoji

„Budimo tolerantni svaki dan, a ne samo na Međunarodni dan tolerancije“, poručio je gradonačelnik Milan Bandić na svečanosti

U Staroj gradskoj vijećnici danas je uručena Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost , učenicama koje su se istaknule svojim zagovaranjem nenasilja, humanosti i solidarnosti.  Pozdravne govore održali su predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i gradonačelnik Milan Bandić.

„Danas obilježavamo Međunarodni dan tolerancije, dan koji bi zbog svog značenja, ideje i cilja trebao trajati cijelu godinu. Tolerancija je ljubav i razumijevanje koja se uči i stječe u obitelji, u školi, u radnim sredinama, u gradovima i zemljama u kojima živimo. Luka Ritz pojam je mladosti i uspješnosti, nenasilja i prijateljstva, a nagrada koju dodjeljujemo i koja nosi njegovo ime poručuje da nasilje nije hrabrost, a time i nagoviješta bolji svijet jer zahvaljujući i našem Luki, on zaista postoji.

Bolji svijet naše su ovogodišnje dobitnice nagrade, učenice Katja Komazec i Lamia Belošević. Iskreno im čestitam i uvjeren sam da će Grad Zagreb njihovim primjerima,  angažiranjem, uspješnošću i odlučnošću biti Grad na koji bi Luka Ritz danas bio ponosan!“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

„Obitelj Ritz nije bacila koplje u trnje nego je u tragediji našla smisao i sadržaj – kako pomoći drugima“, poručio je gradonačelnik Bandić i posebno zahvalio ovogodišnjim dobitnicama nagrade ‘Luka Ritz’.

„Budimo tolerantni svaki dan, a ne samo na Međunarodni dan tolerancije“, poručio je Bandić na svečanosti posebno se osvrćući na medije gdje je, kako je rekao, posljednjih dana vidjliv ‘stampedo netolerancije’ umjesto strpljenja i razumijevanja za tuđe mišljenje.

Luka_Ritz_2013

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola u Gradu Zagrebu te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola u Gradu Zagrebu koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima, a Gradska skupština Grada Zagreba je na 7. sjednici održanoj 24. listopada 2013. donijela Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost u znak javnog priznanja kojim se dodjeljuje nagrada:

Katji Komazec, učenici Osnovne škole Ivana Filipovića

– priznanje i jednogodišnja stipendija – Svestrana je uzorna i odlična učenica (uz redovni školski program uči strane jezike, aktivna je u zboru, likovnim radionicama, trenira sinkronizirano klizanje). Sudjelovala je na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika i matematike te se kvalificirala na državno natjecanje iz povijesti. U slobodno vrijeme pomaže slabijim učenicima u učenju potičući i druge da se uključe.

Sudjelovala je u nagradnom natječaju u povodu Međunarodnog dana tolerancije “Oboji svijet šarenim bojama tolerancije” kojim se promicala tolerancija, nenasilje i rješavanje sukoba među mladima. Dokumentarni film “Tolerancija”, koji je izradila sa svojim školskim kolegama, osvojio je drugu nagradu. Ukupnim iznosom nagrade kupljene su knjige Caritasovom domu za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi.

U školi je pokrenula prikupljanje novaca udruzi “Marijini obroci”. Štiti slabije vršnjake sprječavajući izrugivanje, ismijavanje i konflikte te zalažući se za miroljubivo rješavanje sukoba. Potiče diskusije i nastoji senzibilizirati vršnjake za probleme ovisnosti i diskriminacije prema materijalnom statusu. Jasno i otvoreno iznosi svoje stavove, kvalitetnim prijedlozima unapređuje odnose među učenicima, zalaže se za pomoć učenicima s obiteljskim problemima. Potiče zajedništvo u školi i izvan nje (organiziranjem rođendana iznenađenja, odlazaka u kino, grad, kazalište…). Rado prihvaća različita zaduženja nesebično pomažući vršnjacima i odraslim osobama. Prema odraslima odnosi se također s poštovanjem i ljubaznošću.

Lamii Belošević, učenica Gornjogradske gimnazije

– priznanje i jednogodišnja stipendija – Uspješno ispunjavajući školske obveze uz gimnazijski program paralelno je pohađala i završila srednju Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog. Osim što pjeva, svira i klavir. Organizira humanitarne koncerte pomoći djevojčici koja boluje od cerebralne paralize. Autorica je pjesme “Heroji” za osamnaestogodišnju djevojku – žrtvu vršnjačkog nasilja. Dragocjen je njen doprinos humanitarnim školskim akcijama.

Tri je godine aktivno uključena kao ambasadorica u projekt “Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima – Drugačiji” da bi se smanjilo vršnjačko nasilje i nenasilno rješavali konflikti. Projekt su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje. Promovirajući nenasilje pjesmama posjetila je više od 30 odgojno-obrazovnih ustanova. U sklopu projekta, sudjelujući u organizaciji koncerta “Ruka prijateljstva” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, autorica je istoimene centralne pjesme koncerta, kojega je sav prihod dan Savjetovalištu “Luka Ritz”.

Na satovima razrednika predstavila je svoj doprinos projektu i njegovu važnost te opisala vlastiti osjećaj “koji se javi kad vidiš koliko tvoja mala pažnja, pjesma ili riječ može pomoći drugome”. U razredu je osoba od povjerenja, s puno razumijevanja i topline za svoje kolege koji se u svakom trenutku mogu na nju osloniti. Unatoč mladosti vrlo joj je razvijena svijest o važnosti pomaganja drugima i osjetljivost za tuđe probleme, svjesna je ozbiljnosti problematike nasilja među učenicima i značenja afirmacije tolerancije različitih i međusobnog poštivanja kako prema učenicima tako i prema profesorima.

Katja i Lamia istaknule su da im je nagrada veliko priznanje i da su zadovoljne što im to daje do znanja da se dobrota i tolerancija ipak cijene i da te osobine ne ostaju neprimijećene. Izrazile su uvjerenje da će nagrada ‘Luka Ritz’ potaknuti i sve druge da budu tolerantniji i poštuju tuđa stajališta.

[box]

Bandić o dodjeli prostora udruzi ‘U ime obitelji’: “Gradonačelnik sam svih građana”

Na pitanje novinara o ekspresnom rješavanju zahtjeva za dodjelu gradskog prostora udruzi ‘U ime obitelji’, Bandić je odgovorio da bi onaj tko se za to zanima trebao upisati ‘abecedu demokracije i tolerancije’. ‘Gradonačelnik sam svih građana i ne dijelim prostore po svom svjetonazoru, jer tko zna kome bih tada dao prostor, već svima koji lobiraju za svoju ideju i svoj program’, rekao je Bandić. Ustvrdio je da jezikom mira i razumijevanja ne govori samo danas, prigodničarski, već da nije ‘prešao crtu’ niti koga uvrijedio u proteklih 20 godina u politici, a tako će, kaže, biti i ubuduće.[/box]  (zg-magazin)