“Buba” ponovno odlazi u povijest: VW prekida proizvodnju tijekom 2019. godine

“Buba” ponovno odlazi u povijest: VW prekida proizvodnju tijekom 2019. godine

Volkswagen je prošlog tjedna objavio da će zaustaviti proizvodnju »Bube« nove generacije tijekom 2019. godine jer se proizvođač snažnije okreće prema tržištu električnih automobila.

Izvorna Volkswagenova »Buba«razvijena 1930-ih godina prošla je put od proizvoda koji se poistovjećivao s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom do simbola ponovnog rođenja Njemačke kao demokratske zemlje sa snažnom industrijom, nakon Drugog svjetskog rata. Šezdesetih godina prošlog stoljeća Buba je bila ikona poslijeratne baby boom generacije i postala najprodavanijim automobilom na svijetu. Volkswagen je prekinuo prodaju u SAD-a u SAD-u 1979., a u Europi još i ranije, ali je nastavio proizvodnju za Meksiko i Latinsku Ameriku.

Sredinom 1990-ih, u vrijeme kad se Volkswagen borio za povećani udio u tržišnom kolaču u SAD-u, tadašnji glavni izvršni direktor Ferdinand Piech potaknuo je oživljavanje i modernizaciju prepoznatljivog dizajna Bube koju je osmislio još njegov djed Ferdinand Porsche. Rezultat je bio automobil zaobljen u obliku polumjeseca nazvan »New Beetle«, a koji se na tržištu pojavio 1998. godine.

Nova Buba bila je pravi hit tijekom svojih ranih godina, s više od 80.000 prodanih primjeraka u Sjedinjenim Državama 1999. godine, ali nedavne promjene na tržištu nepovoljno su se odrazile na ovaj model, kao i na većinu drugih malih automobila. Sveukupno, VW je prodao oko 500.000 »Buba« na globalnoj razini od 1998. godine, navode u kompaniji.

Proizvodna traka u Meksiku

Volkswagen je u SAD-u prodao ukupno 11.151 Buba u prvih osam mjeseci 2018. godine, što je za 2,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Američki potrošači koji traže mali Volkswagen pretežno preferiraju limuzinu Jetta ili kompaktni SUV Tiguan.

Prekid u proizvodnji nove Bube dolazi kao prekretnica za Volkswagen. Posljednje tri godine njemačkog proizvođača potresale su posljedice skandala uzrokovanog priznatim lažiranjem testova na dizelske emisije. Sada se Volkswagen priprema za pokretanje vala električnih vozila ne bi li privukao novu generaciju ekološki osviještenih potrošača – djece i unučadi zaljubljenika u Bubu iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

U priopćenju kojom se najavljuje kraj Buba, Hinrich Woebcken, šef Volkswagena Amerika, izjavio je da tvrtka ubrzava svoju strategiju elektrifikacije te nema planova za zamjenu Buba. Međutim, njegova izjava nije dugo stajala te je naknadno spomenuo I.D. Buzz, prototip za 21. stoljeće koji predstavlja reinkarnaciju mikrobusa Bulli. A plan je da se upravo automobili sličan tome, ali na električni pogon, uskoro stavi u proizvodnju.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni