Bruno Planinšek: Portret dizajnera

Bruno Planinšek: Portret dizajnera

Izložba po prvi put predstavlja opus jednoga od najznačajnijih autora u povijesti modernog dizajna u Hrvatskoj. Koncipirana je kao monografski prikaz njegovog djelovanja od početka 1950-tih do završetka 1970-tih godina, kada dizajn u Hrvatskoj potaknut modernizacijskim procesima dobiva istaknutu društvenu ulogu

“Jeste li se ikad upitali, stojeći pred izlogom trgovine, birajući recimo model stroja za pranje rublja ili televizora, koji je razlog da vam se jedan model sviđa više od drugoga?” Iako najčešći odgovor glasi “dobar dizajn”, što zapravo podrazumijevamo tom naizgled jednostavnom i općepoznatom sintagmom, nije moguće jednoznačno definirati. Osebujno dizajnersko djelo Brune Planinšeka (Zagreb,1930. – Zagreb,2002.), nastalo od sredine pedesetih do kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća, u cijelosti je posvećeno dosljednom i sustavnom traženju i osmišljavanju odgovora na to pitanje.

bruno-planinsek-dizajn
Neki od proizvoda koje je dizajnirao B. Planinšek

U Tehničkom muzeju danas se otvara izložba posvećena čuvenom dizajneru – Bruno Planinšek: Portret dizajnera, koja će biti otvorena do 15. ožujka 2015. Cilj izložbe autorica izložbe dr. sc. Jasne Galjer jest prikazati sve segmente oblikovanja kojima se Planinšek bavio, kako bi se ovaj jedinstveni dizajnerski opus kontekstualizirao unutar novije povijesti hrvatskog dizajna, odnosno u širem kulturalnom prostoru 1950-tih i 1960-tih godina.

Izložba po prvi put predstavlja opus jednoga od najznačajnijih autora u povijesti modernog dizajna u Hrvatskoj. Koncipirana je kao monografski prikaz njegovog djelovanja od početka 1950-tih do završetka 1970-tih godina, kada dizajn u Hrvatskoj potaknut modernizacijskim procesima dobiva istaknutu društvenu ulogu.

Izložba se sastoji od tematskih cjelina koje predstavljaju osnovne segmente Planinšekovog opusa u kontekstu tadašnjih zbivanja koja su imala značajnu ulogu u recepciji dizajna, od njegovog studija na arhitektonskom odjelu Akademije za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, postava izložbi, urbanih intervencija i projekata za interijere, s težištem na djelovanju u području produkt dizajna. Izložba se sastoji od predmeta (studentski radovi, ambalaža, prototipovi, produkt dizajn, plakati) i dokumentacije (studije, skice, nacrti, fotografije, reklamni oglasi) i građe koja dopunjava kronologiju njegove profesionalne karijere (nagrade, priznanja, katalozi izložbi na kojima je sudjelovao i druge publikacije). Velika većina izložene građe predstavlja se javnosti prvi puta, a korišteni su predmeti iz fundusa Tehničkog muzeja, obiteljske ostavštine, Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nacionalne sveučilišne knjižnice i privatnih zbirki. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni