Brojke i riječi!

Brojke i riječi!

Tijekom nadzora i kontrole provedbe epidemioloških mjera policijski službenici su na 11 090 kontrola registrirali 7, a inspektori na 3808 intervencije 4 prekršaja. Stoga je očigledno da ili inspektori ne rade kvalitetno svoj posao ili (što je manje vjerojatno) – da se svi pridržavamo mjera

Žarko Delač

Žarko Delač

Pregršt podataka i informacija dostupnih u posljednje vrijeme svakom imalo internetski pismenom stanovniku naše zemlje vrlo nas često zbunjuje. Zbog toga treba vrlo oprezno sagledavati tko i s kojim ciljem objavljuje pojedinu vijest iako je to svakim danim sve teže detektirati. Stoga se može reći kako medijska buka i zagušenost čini sve više štete nego koristi. Od početne dobrobiti i pozitivnih vrijednosti internetski sadržaji postaju sve veći problem.

Osobito za osjetljive skupine poput djece, psiholabilnih osoba, osoba željnih medijske pozornosti, a da ne govorimo o prevarantima i hakerima koji vrebaju na svakom koraku. U stvari i ova pojava nije ništa novo već se samo nastavlja vječni sukob između dobra i zla ili informacija i dezinformacija koje je sve teže razlikovati.

Slično se događa i u političkom javnom prostoru i procjeni jesu li potezi i namjere političara usmjerene za dobrobiti i općedruštvenu ili osobnu korist. Vremena u kojima se vrlo lako moglo razlikovati empatiju od koristoljublja, kriminala od poštenja ili iskrenost od laži postala su prošlost. No situacija s brojkama i egzaktnom matematičkom naukom ipak je potpuno drugačija i još uvijek su 1 i 1 dva! U tom kontekstu možemo analizirati javno izrečene podatke vezane uz nadzor i kontrolu provedbe epidemioloških mjera. Tako su policijski službenici od 11 090 kontrola objekata i događaja registrirali 7, a inspektori na 3808 intervencije 4 prekršaja.

Sudjelovale stotine državnih zaposlenika

Ovaj jednostavno rečeno nonsens u kojem je sudjelovalo na stotine državnih zaposlenika, prevaljeno tisuće kilometara i utrošeno tisuće radnih sati rezultirao je sa samo 11 prekršaja. Stoga je očigledno da inspektori ne rade kvalitetno svoj posao ili što je manje vjerojatno svi se pridržavamo mjera. U tom bi slučaju bilo financijski daleko isplativije, a epidemiološki ništa manje efikasnije ukinuti trošenje resursa i nadzor provođenja epidemioloških mjera jednostavno ukinuti.

Drugi matematički vrlo logičan primjer neefikasnosti ili namjere da se ništa ne učini primjer podignutih optužnica protiv visokopozicioniranih tajkuna i poduzetnika. Tako je naveden podatak kako je samo jedna optužnica protiv Todorića vrlo opsežna i sadrži više od 80 000 stranica. Da bi to netko pročitao i barem djelomice zapamtio potrebne su godine i iz toga je razvidno da od ove gromoglasne optužbe i eventualne kazne neće biti ništa. Ovakvih sličnih matematički vrlo jednostavno dokazanih primjera u svakodnevnom životu možemo naći u svim porama našeg društva.

No postoje stručnjaci koji bez grižnje savjesti objašnjavaju kako je crno bijelo i da umjesto petka dolazi nedjelja jer da nismo sve shvatili kako treba. Vjerojatno je ovakav način društvenog funkcioniranja uzrok što se vrlo mali broj stručnjaka tehničke znanosti upušta u politiku jer za njih su egzaktni pokazatelji smisao struke. Završit ću s usvajanjem Isključivog gospodarskog pojasa i pojašnjenjima kako se unazad 20-ak godina nisu stekli uvjeti za njegovu primjenu. Pri tome nitko nije objasnio i obrazložio što se to u međuvremenu promijenilo i koji su to uvjeti ostvareni da se upravo ovih dana odlučilo ući u ovaj prema tome u prvom redu politički projekt.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni