Broj oboljelih od melanoma porastao za više od 20 %

Broj oboljelih od melanoma porastao za više od 20 %

(Sudionici konferencije)

Iako žene u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju. Uzrok tomu su izlaganje suncu i odlasci u solarij

S obzirom na porast broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, u prostorijama Gradske uprave u četvrtak su predstavljene su ovogodišnje aktivnosti javnozdravstvenog projekta »Djeluj sada!«, a u sklopu kojeg će na Jarunu biti provedena preventivna provjera madeža. Projekt u kontinuitetu od 12. godina provodi Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova, ali i udruga, s ciljem edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma.

Tako će se i ove godine održati akcija preventivnih pregleda madeža u nedjelju, 26. svibnja i to od 10 do 18.00 sati na livadi uz Malo jezero na Jarunu (kod kluba Aquarius). Građani će moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

»S obzirom na to da je svijest javnosti o ranom otkrivanju raka kože još uvijek relativno niska među našim sugrađanima, javnozdravstvene preventivne akcije ovakvog tipa od neizmjerne su važnosti«, naglasila je zamjenica gradonačelnika dr. Jelena Pavičić Vukičević i dodala kako organizirana prevencija i rano otkrivanje bolesti nikako ne bi trebali biti nadstandard, nego zdravstvena usluga dostupna svima i uvijek i to na nacionalnoj razini. Poručila je da Grad Zagreb kontinuirano radi na unaprjeđenju preventivnih aktivnosti sukladno potrebama zajednice, zbog čega je za Projekt »Djeluj sada!« osvojio prvu godišnju nagradu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata 2013. godine.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč je naglasio da je Projekt u svojih 12 godina provedbe obuhvatio više od 50.000 korisnika. »Valja istaknuti kako se građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah upućuju na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom«, rekao je Jeleč.

»Unatoč velikom zalaganju struke, u Hrvatskoj se i dalje bilježi veliki broj novootkrivenih uznapredovalih oblika melanoma pa je potrebno naći novi način približavanja ove problematike građanima i institucijama. Veliki broj novootkrivenih melanoma dodatno potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće, no iznad svega najvažnije je educirati građane o načinima i važnosti prevencije«, kazala je akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom.

U javnozdravstvenim akcijama »Djeluj sada!« provedenim od 2016. do 2018. sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega je kod 23 sudionika pronađen suspektni melanom.

»Dosadašnji rezultati provođenja projekta potiču nas da i dalje ulažemo iznimne napore kako bi se dodatno unaprijedile preventivne aktivnosti javnozdravstvenih projekata. Upravo stoga, kao dio praćenja utjecaja klimatskih promjena na zdravlje, Zagreb je prvi u Europi uveo mjerač UV indeksa na čak 11 gradskih lokacija te kontinuirana edukacija o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu«, izjavila je koordinatorica ovoga Projekta Mirela Šentija Knežević, prof. log., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Primarijus Sanja Poduje, predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože »Zdravi pod suncem«, osvrnula se na najnovije statističke podatke o melanomu u Hrvatskoj: »Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini doseže ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 20 %«.

Iako žene u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju. Poduje je pojacnila kako se uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama zbog trenda tamnog tena pa se zbog toga više izlažu prirodnom utjecaju ili umjetnom izvoru UV zraka (solariju).

Dio aktivnosti projekta »Djeluj sada!« čini i Drugi znanstveno-stručni simpozij »Prevencija zloćudnih tumora kože«, koji će se održati u petak, 24. svibnja 2019., s početkom u 10.00 sati u hotelu The Westin u Zagrebu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni