Broj noćenja u Zagrebačkoj županiji porastao za 17 posto

Broj noćenja u Zagrebačkoj županiji porastao za 17 posto

Turisti najviše posjećuju gradove Veliku Goricu, Samobor te Svetu Nedelju / Jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma je cikloturizam

Zagrebačka županija je u 2017. zabilježila 154.142 turistička noćenja, što je za 17 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Porastao je i broj dolazaka za 16 posto i to sa 75.046 na 87.035, javljeno je u ponedjeljak iz Ureda župana.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 103.874 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 50.268 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 62.487 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 24.548 domaći gosti. I u 2017. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz SAD-a, Kine, Australije itd. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor te Sveta Nedelja.

»Zagrebačka županija tijekom godina pozicionirala se prvenstveno kao izletnička destinacija koja pruža snažnu protutežu ritmu ubrzanog Zagreba. Poznata je po izvrsnoj eno-gastronomskoj ponudi, vinskim cestama, a odnedavno i cestom sira, bogatom kulturnom baštinom i očuvanim ruralnim prostorom te mnogobrojnim manifestacijama«, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić pojasnivši kako višegodišnji rast broja turističkih noćenja ukazuje na potrebu za dodatnim smještajnim kapacitetima na području Zagrebačka županije.

»Izletnici i gosti sve više pokazuju interes za aktivnim boravkom u prirodi, a jedna od grana turizma kojoj smo se posebno posvetili je ciklozurizam«, pojasnila je Rašperić.

Naime, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma je upravo cikloturizam, a broj aktivnih biciklista u Europi dosegao je gotovo 60 milijuna. Turistička zajednica Zagrebačke županije prije 10-tak godina izradila je karte biciklističkih staza, a odnedavno mnoge su dostupne putem mobilne biciklističke aplikacije „ZG bike“. U svih 9 gradova županije te u općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec postavljene su servisne stanice za bicikle. Također, Zagrebačka županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu, od granice sa Slovenijom od Lijevog Dubrovčaka, ukupne duljine 121,6 kilometara.

»Hrvatska je vrlo uspješna turistička zemlja što najbolje pokazuje udio turizma u BDP-u od 18 posto, međutim po mom mišljenju status cjelovite turističke destinacije, još konkurentnije na međunarodnom tržištu, steći će kada dodatno ojača i kontinentalni turizam. Na nama je da prepoznamo svoje potencijale, razvijemo ih i ponudimo tržištu«, izjavio je župan Stjepan Kožić pojasnivši kako Zagrebačka županija mnogo očekuje od zdravstvenog turizma radi čega se i krenulo sa 43 milijuna kuna vrijednom rekonstrukcijom i proširenjem Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić-Gradu, jedinstvene bolnice u Europi poznate po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni