Britanski trg postaje Retrodrom: Svakog petka izložba povijesnih automobila

Britanski trg postaje Retrodrom: Svakog petka izložba povijesnih automobila

U okviru večeri “Budicki na Britancu“ osim izloženih automobila i motorkotača održavat će se i projekcije dokumentarnih filmova i nikad viđenih fotografija iz hrvatske automobilističke povijesti

U organizaciji Muzeja automobila Ferdinand Budicki u petak od 20 sati na Britanskom trgu počinju večeri “Budicki na Britancu“, u okviru kojih će se na prostoru tog zagrebačkog trga svakog petka u večernjim satima održavati otvorena izložba iz fundusa Muzeja automobila.

Na izložbi će se svakog tjedna izmjenjivati povijesna vozila, artefakti i memorabilije iz povijesti automobilizma pa će trg postati svojevrsni Retrodrom.

U okviru večeri “Budicki na Britancu“ osim izloženih automobila i motorkotača održavat će se i projekcije dokumentarnih filmova i nikad viđenih fotografija iz hrvatske automobilističke povijesti sakupljenih iz privatnih albuma kao i druženje i razgovor svih zainteresiranih s vlasnicima i stručnjacima za starodobna vozila.

Cilj nam je kroz zanimljiv pristup i sadržaj djelovati na podizanju svijesti o povijesnom razvoju automobilizma i revitalizaciji kulturnog identiteta Zagreba kroz prve automobiliste – esenciju građanskog društva na početku prošlog stoljeća, stoji na Facebook objavi muzeja.

Vrijeme je to u kojem su djelovali pojedinci koji su kreirali izgled današnjeg centra grada – od gradnje najznačajnijih građevina do cjelokupnog prometa u Zagrebu, ali i čitavoj Hrvatskoj.

Cjelokupni postav na Britanski trg dolazi iz fundusa Muzeja automobila Ferdinand Budicki, dok su fotografije prikupljene u višegodišnjem istraživanju za potrebe Monografije “Bešte ljudi – ide auto (Povijest automobilizma u Hrvatskoj u periodu 1898. -1945.)“ autora Valentina Valjka.

Grad Zagreb podržava ovaj projekt, koji jednom od najljepših zagrebačkih trgova daje nov i autentičan sadržaj, a koji je dugoročna zanimljiva atrakcija za građane, ali i domaće i strane turiste. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni